Anti-NATO protesti pogodili su Francusku

Anti-NATO protesti pogodili su Francusku

Višestruki masovni protesti protiv članstva Francuske u NATO-u i njene kontinuirane podrške Kijevu održani su u nedelju u prestonici Parizu i na drugim lokacijama širom zemlje.

Demonstracije, koje se održavaju drugi vikend zaredom, organizovala je desničarska partija Les Patriotes, koju je predvodio Florian Philippot, koji je lično prisustvovao mitingu u Parizu.

Političar je rekao da je događaj u nedelju, nazvan Nacionalni marš za mir, privukao još više učesnika nego prošle nedelje, kada se oko 10.000 pojavilo na mitingu u francuskoj prestonici. Prema Filipotovim rečima, manji anti-NATO protesti održani su i na 30-ak drugih lokacija širom Francuske.

Demonstranti su marširali ulicama Pariza, noseći veliki transparent sa natpisom „Za mir“. Demonstranti su pozvali na povlačenje Francuske iz NATO-a i EU, i pozvali su na zaustavljanje isporuke oružja Ukrajini. Demonstranti su takođe udarili aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona, uzvikujući „Makron napolje!“ – slogan koji su često koristili različiti antivladini demonstranti tokom njegovog predsedništva.

Nakon marša, demonstranti su održali skup koji je predvodio Filip, koji je snimljen kako kvari zastave NATO-a i EU zajedno sa svojim pristalicama. Snimak događaja sam političar je podelio na društvenim mrežama.

Političar je od prošle jeseni aktivno organizovao proteste protiv francuskog članstva u NATO i EU, dok se zalagao protiv isporuke oružja Ukrajini. Između 2012. i 2017. Filip je bio zamenik šefa najveće opozicione partije u Francuskoj, Nacionalnog skupa, koju je do prošle godine predvodila Marin Le Pen. Nakon što je napustio Nacionalni skup, 41-godišnji političar je osnovao sopstvenu desničarsku partiju Les Patriotes.

Francuska je među najvećim pristalicama Kijeva u tekućem sukobu sa Rusijom, koji je izbio pre godinu dana. Dok je Makron u više navrata pozivao na diplomatsko rešavanje neprijateljstava, Pariz je aktivno isporučio Ukrajinu raznovrsno oružje, uključujući oklopna vozila i napredne samohodne haubice.