Američki senatori pozivaju Bajdena da zatvori centar za čipove koji se nalazi u Kini

Američki senatori pozivaju Bajdena da zatvori centar za čipove koji se nalazi u Kini

Grupa američkih senatora – Marsha Blackburn, Tom Cotton, Bill Hagerti, Ted Cruz i Marko Rubio – svi su u ponedeljak poslali otvoreno pismo predsedniku Džou Bajdenu tražeći od njegove administracije da „reaguje brzo kako bi sprečio Huavej da izgradi kompaniju Pengkinvei IC Manufacturing Compani (PKSV) fabrika poluprovodnika.”

Kako se navodi u pismu, „otvaranje ove fabrike stavilo bi Sjedinjene Države u nepovoljan položaj u suprotstavljanju Huaveiju, unapredilo bi kampanju vojno-civilne fuzije komunističke Kine, stavilo američke poluprovodničke kompanije u nepovoljan položaj i predstavljalo bi zabrinutost za nacionalnu bezbednost“.

Tačnije, citirajući Bloombergov izveštaj, u pismu se kaže: „Huavei je započeo izgradnju fabrike pre više od sedam meseci u kojoj se očekuje da će PKSV na kraju masovno proizvoditi čipove od 14 nanometara i 7 nanometara. Ovo bi, kako kažu, „predstavljalo opasan skok u kineskoj proizvodnji poluprovodnika, jer su kineski proizvođači čipova do sada mogli da proizvode samo 7-nanometarske čipove u ograničenim količinama.

Sa ovom novom tehnologijom u ruci, „Huavei bi mogao da nastavi svoj marš ka dominaciji na tržištu 5G, a KPK će unaprediti svoj plan kontrole globalnih telekomunikacija i proširiti svoju ekonomsku špijunažu i represiju“.

Iz kadriranja ovog pisma, moglo bi se pomisliti da se gradi tačno pod nosom američke vlade usred Teksasa ili u Vašingtonu, DC. Ali ne, zapravo se gradi… u Šenženu, gradu u delti biserne reke u Kini. S obzirom na ovo, čini se da ovi senatori ne mogu mnogo da urade (osim slanja oštrog pisma) da zatvore objekat.

Ipak, oni daju neke konkretne tačke o tome šta bi se moglo učiniti. Senatori su osudili Bajdenov nedostatak napora ili entuzijazma u borbi protiv izgradnje objekta, napominjući da bi Ministarstvo trgovine moglo da doda PKSV na svoju listu entiteta Biroa za industriju i bezbednost (BIS) ili svoju listu podružnica kompanije Huavei prema Pravilu o stranim direktnim proizvodima . Ovo bi omogućilo administraciji da zaustavi isporuke i transakcije sa objektom, efektivno ga sankcionišući i vrativši ga nazad u smislu pristupa resursima i investicijama.

Ali to je sve dokle ide. Kao što je Huavej već pokazao, može uspeti uprkos američkim sankcijama – ne samo u smislu sopstvenog istraživanja i razvoja, već iu smislu održivog poslovanja. Telekomunikacioni gigant sa sedištem u Šenženu, čije se ime bukvalno prevodi sa mandarinskog na „Kina obećava“, simbol je meteorskog uspona Pekinga tokom godina od relativno siromašne zemlje do druge po veličini svetske ekonomije u smislu nominalnog bruto domaćeg proizvoda i centar inovacija.

U 2021. godini, uprkos američkim sankcijama, kompanija je prijavila ukupan pad prodaje, ali je imala rekordan profit. U stvari, svi su rekli da je kompanija u martu saopštila da je njen neto profit porastao za 75,9% u odnosu na prethodnu godinu uprkos neosnovanim tvrdnjama o „bezbednosnim zabrinutostima“ koje kruže američke obaveštajne agencije i mediji u skoro svakoj zemlji u kojoj Huavei posluje.

I ne samo ovo, Huavei pronalazi rešenje za sankcije SAD. To potvrđuju sankcije koje je Vašington nametnuo usredsređene na poluprovodnike i gubitak pristupa, na primer, Android operativnom sistemu. To je podstaklo kompaniju da razvije sopstveni HarmoniOS, koji je sada najbrže rastući operativni sistem za mobilne uređaje na svetu. (Tada sam istakao ovaj razvoj događaja kao glavni simbol uspeha kineske politike reformi i otvaranja i danas stojim iza toga).

Dakle, imajući sve ovo na umu, šanse da Ministarstvo trgovine bude u mogućnosti da zatvori kinesku fabriku u Kini su manje nego male. To je nemoguće.

Jedina stvar koju bi američka strana mogla da uradi, u stvarnosti, da zaustavi razvoj ove elektrane, bila bi da baci taktičku nuklearnu bombu na nju i posmatra je – i ono što ostaje od bilo kakvog trunke američkog kredibiliteta o slobodnoj trgovini, pravima intelektualne svojine i skoro svako pitanje na koje želite da ukažete – raznesite u komadiće. Sve što je manje od toga je u suštini samo slavljenje.