Niki Hejli: Američki Senat je „privilegovani starački dom“

Niki Hejli: Američki Senat je „privilegovani starački dom“

Bivša guvernerka Južne Karoline i ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli pozvala je na „testove mentalne sposobnosti“ za starije političare i ograničenja mandata u Kongresu, kao odgovor na pitanje o tome da se lider manjine u Senatu Mič Mekonel nedavno ponovo zamrznuo u javnosti.

„Ono što ću reći je da je Senat trenutno najprivilegovaniji starački dom u zemlji“, rekla je Hejli za Foks njuz u petak. „Moramo da počnemo da uključujemo nova lica, nove glasove, mlađe generacije u našu vladu. I moramo da svi drugi razumeju kada je vreme da idemo.”

Mič Mekonel, republikanac iz Kentakija, ukočio se tokom konferencije za štampu u sredu i morali su da ga odvedu pomoćnici. Njegov portparol je u izjavi rekao da se Mekonel „na trenutak osetio u glavi i da je zastao tokom svoje konferencije za štampu“. Mekonelov doktor je u četvrtak rekao da je „medicinski spreman“ da nastavi svoj posao.

Bila je to druga takva epizoda za nešto više od mesec dana za najvišeg republikanca u Senatu. Zamrznuo se usred rečenice tokom konferencije za štampu na Kapitol Hilu krajem jula, što je podstaklo spekulacije o delimičnom napadu ili moždanom udaru. Ovaj 81-godišnji Kentakijanac je takođe pretrpeo tri pada samo ove godine, od kojih je najteži doveo do potresa mozga i preloma rebra, zbog čega se oporavljao šest nedelja.

„Niko ne bi trebalo da se oseća dobro što to vidi, kao što mi ne treba da se osećamo dobro što vidimo [demokratsku senatorku iz Kalifornije] Dajan Fajnštajn, kao što ne treba da se osećamo dobro zbog mnogo toga što se dešava ili što vidimo pad [predsednika] Džoa Bajdena“, rekla je Hejli.

Kao najstariji senator sa 90 godina, Fajnštajn je takođe patio od opadanja zdravlja. Nakon što se vratila na kancelariju nakon dvomesečne pauze zbog dijagnoze šindre, više puta je delovala dezorijentisano. Izražena je zabrinutost i za 80-godišnjeg Bajdena, najstarijeg američkog lidera koji je obavljao tu funkciju. Otkako je preuzeo vlast 2021. godine, Bajdenovo doba je nekoliko puta dospelo u žižu medija nakon višestrukih padova i čestih verbalnih gafova.

Hejli, koja je trenutno kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, nastavila je da kaže: „Trebaju nam testovi mentalne sposobnosti za svakoga starijeg od 75 godina, ne bi me zanimalo da ih radi stariji od 50 godina.

„To su ljudi koji odlučuju o našoj nacionalnoj bezbednosti. Oni donose odluke o našoj ekonomiji, na granici. Moramo da znamo da su na vrhu svoje igre“, rekla je ona.