Američki i kubanski zvaničnici razgovaraju o migraciji

Američki i kubanski zvaničnici razgovaraju o migraciji

Američki i kubanski zvaničnici razgovarali su u sredu o pitanjima migracija dok se Bajdenova administracija priprema za ukidanje graničnih ograničenja iz ere COVID-a koja su blokirala Kubance poslednjih meseci da uđu u Sjedinjene Države iz Meksika, piše Rojters.

Sastanak na visokom nivou u Vašingtonu usledio je nakon onog održanog u Havani u novembru i dolazi godinu dana nakon što je demokratska administracija američkog predsednika Džoa Bajdena nastavila pregovore o migracijama nakon duge pauze pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom, republikancem koji je tražio reizbor 2024. godine.

Američki Stejt department ponudio je nekoliko detalja o najnovijim diskusijama, navodeći u saopštenju da su razgovori „naglasili oblasti uspešne saradnje u oblasti migracija, dok su takođe identifikovana pitanja koja su predstavljala prepreke“.

Šef kubanske delegacije, zamenik ministra spoljnih poslova Karlos Fernandes de Kosio, ranije je rekao da su „ekstremne i nehumane mere“ naškodile kubanskim sredstvima za život i podstakle emigraciju, misleći na američki ekonomski embargo Kube i druge sankcije.

Upitan o optužbama, zvaničnik Stejt departmenta je naglasio da je embargo sadržan u zakonu Kongresa i da uključuje izuzeće za izvoz hrane, lekova i druge humanitarne robe za Kubu.

Američka ambasada u Havani nastavila je punu obradu imigrantskih viza i konzularne usluge u januaru, prvi put od 2017. godine, u pokušaju da zaustavi rekordni broj Kubanaca koji pokušavaju da uđu u Sjedinjene Države iz Meksika.

Nakon što je Bajden u januaru usvojio restriktivnije mere bezbednosti granica, broj Kubanaca i drugih migranata uhvaćenih na granici je naglo opao.

Međutim, Bajdenova administracija se priprema za mogući porast ilegalnih prelazaka sa COVID restrikcijama na američko-meksičkoj granici koja će biti ukinuta 11.