Ambasadori G7 pozdravili su imenovanje novog predsedavajućeg NAKC-a

Ambasadori G7 pozdravili su imenovanje novog predsedavajućeg NAKC-a

Ambasadori zemalja članica G7 pozdravili su 27. februara imenovanje novog šefa Nacionalne agencije za prevenciju korupcije (NACP), prenosi „Evropska istina“.

U saopštenju, diplomate su čestitale „brzo imenovanje Viktora Pavluščika za novog šefa NAKC-a“.

„Izuzetno cenimo transparentan rad Komisije za zaštitu konkurencije, formirane od ukrajinske vlade i međunarodnih eksperata. Jake i nezavisne antikorupcijske institucije su od odlučujućeg značaja za budućnost“, dodaju oni.

25. februara se saznalo da je konkursna komisija za izbor na mesto šefa NAZK proglasila Viktora Pavluščika za pobednika konkursa. Za njegovu kandidaturu glasalo je svih šest članova komisije.

Sledećeg dana, Pavluščikovo imenovanje je zvanično odobrila vlada.

Viktor Pavluščik je pre imenovanja bio viši detektiv – šef detektivskog odeljenja Nacionalnog antikorupcijskog biroa Ukrajine.

Podsetićemo da je Ukrajina krajem prošle godine, u skladu sa „preporukama za evropske integracije“, usvojila zakon koji NAKC-u omogućava da proverava imovinu stečenu za javnu službu ili stečenu od strane deklaranta pre imenovanja u državnu službu, preuzimajući uzimajući u obzir ograničenja nacionalne bezbednosti tokom vanrednog stanja.