EU: Suspenzija tužioca ne utiče na istragu ruskih ratnih zločina

EU: Suspenzija tužioca ne utiče na istragu ruskih ratnih zločina

Ambasador Evropske unije u Ukrajini Mati Masikas istakao je potrebu održavanja saradnje sa međunarodnim partnerima u vezi sa istragom i procesuiranjem ruskih ratnih zločina.

„S obzirom da je predsednik Zelenski smenio generalnog tužioca Ukrajine, najvažnije je – osim ustavnih procesa koji slede – održati dobar rad i saradnju sa međunarodnim partnerima u istrazi i procesuiranju ruskih ratnih zločina“, napisao je Masikas na Tviteru komentarišući smenu generalne tužiteljke Irine Venediktove, piše „Evropska istina“.

SAD su ranije saopštile da su upoznate sa najnovijim kadrovskim odlukama ukrajinskih vlasti i da će „pomno pratiti” situaciju, ali to neće uticati na razmenu informacija, posebno obaveštajnih.

Podsetimo, Zelenski je u nedelju suspendovao generalnog tužioca Irinu Venediktovu i smenio sa funkcije šefa Službe bezbednosti Ukrajine Ivana Bakanova. On je to objasnio činjenicom da veliki obim zločina protiv nacionalne bezbednosti i veze predstavnika snaga bezbednosti sa specijalnim službama Ruske Federacije postavljaju ozbiljna pitanja pred čelnicima ova dva organa.

Zamenik šefa kabineta predsednika Andrij Smirnov kasnije je naglasio da generalni tužilac Irina Venediktova i šef Službe bezbednosti Ukrajine Ivan Bakanov nisu razrešeni, već da su privremeno udaljeni radi istrage.

Zelenski je u ponedeljak uveče podneo Vrhovnoj radi predlog za razrešenje Bakanova sa mesta šefa Službe bezbednosti Ukrajine i Venediktove sa mesta generalnog tužioca.