Ako Tramp bude osuđen, vlasnik Home Depot-a kaže da bi i dalje verovatno finansirao kampanju

Ako Tramp bude osuđen, vlasnik Home Depot-a kaže da bi i dalje verovatno finansirao kampanju

Republikanski megadonator Berni Markus rekao je u utorak da bi verovatno i dalje dao novac za predsedničke kandidature Donalda Trampa 2024. ako bi bivši predsednik bio osuđen za zločin – ali milijarder ne planira da bude jedan od njegovih najvećih finansijskih pristalica.

Markus, suosnivač maloprodaje za poboljšanje doma The Home Depot, najavio je ranije ovog meseca da podržava Trampa, odbeglog kandidata za republikansko takmičenje za nominaciju 2024. koje počinje 15. januara u Ajovi.

Tramp se suočava sa četiri krivična slučaja, uključujući državne i savezne optužbe koje proizilaze iz njegovih napora da poništi poraz na izborima 2020. od demokrate Džoa Bajdena. Tramp (77) negira bilo kakvu nepravdu i izjasnio se da nije kriv u sva četiri slučaja. Pravna previranja bez presedana izazvala su pitanja šta bi se desilo sa Trampovom kampanjom ako bi bio osuđen ili zatvoren.

Upitan u intervjuu za Rojters da li bi i dalje podržao Trampa ako bude osuđen, Markus je odgovorio: „Mislim da jeste. Jer mislim da je sve izmišljeno“.

Markus (94), koji je podržao Trampovu kandidaturu za Belu kuću 2016. i 2020. godine, rekao je da je nedavno razgovarao sa bivšim predsednikom. „Nikada nisam razgovarao o njegovim pravnim taksama ili pravnim problemima“, rekao je Markus i dodao da je Tramp „veoma srećan“ zbog njegove podrške.

Markus i njegova supruga Bili Vilma Markus bili su sedmi po veličini pojedinačni republikanski donatori u izbornom ciklusu 2020, dajući skoro 25 miliona dolara republikanskim kampanjama, prema OpenSecrets, neprofitnoj grupi koja prati novac u politici. Poslovni magazin Forbs procenjuje Markusovu neto vrednost na oko 8,8 milijardi dolara.

Markusa ovoga puta neće uvlačiti u detalje svojih donacija, rekavši da bi samo on podržao Trampa na predizborima i na opštim izborima protiv Bajdena u novembru 2024, ako Tramp bude nominovan. Međutim, Markus je upozorio da neće biti velika finansijska podrška.

„Naravno, donekle ću ga podržati, ali nisam jedan od njegovih velikih davalaca, to je sigurno“, rekao je Markus.

Milijarder je rekao da mu se dopadaju i republikanski predsednički kandidati Niki Hejli, bivša ambasadorka Ujedinjenih nacija i guverner Južne Karoline, i guverner Floride Ron DeSantis, ali nije mislio da bi mogli da pobede Trampa u takmičenju za imenovanje.

Markus je rekao da misli da je Tramp „popravljač“ koji bi bio od koristi za američku ekonomiju i jak u spoljnoj politici na Bliskom istoku.