Italijanska desnica priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela

Italijanska desnica priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela

Lider italijanske krajnje desničarske partije „Liga“ Mateo Salvini rekao je u intervjuu izraelskom listu Izrael Hajom da će desničarska koalicija, ako pobedi na parlamentarnim izborima 25. septembra, priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela i preseliti svoju ambasadu u taj grad, prenosi „Evropska istina“.

„Dao sam reč i odajem puno poštovanje narodu Izraela i nameravam da održim reč“, odgovorio je on na pitanje o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela i premeštanju ambasade tamo iz Tel Aviva.

Lider „Lige“ je takođe izrazio skepsu povodom izjava da bi Rusija mogla da se umeša u izbore u Italiji.

„Glasaće Italijani, oni koji govore o mogućem uticaju Rusije – levičari – traže alibi, jer znaju da će izgubiti. Kao i glasanje u Izraelu, glasanje u Italiji će biti slobodno i transparentno“, Salvini veruje.

Izrael je zauzeo istočni Jerusalim tokom Šestodnevnog rata 1967. i kasnije ga anektirao. Palestinci nastoje da istočni deo Jerusalima učine budućom prestonicom svoje države.

I Izraelci i Palestinci smatraju Jerusalim svojom prestonicom. Ali većina sveta veruje da će ovo pitanje morati da se reši tokom pregovora. Kao rezultat toga, većina stranih ambasada se nalazi u Tel Avivu.

U maju 2018, SAD su preselile svoju izraelsku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, uprkos glasnim kritikama velike većine zemalja. Protesti protiv takve odluke Donalda Trampa doveli su do smrti najmanje 58 Palestinaca.

Prema najnovijoj anketi koju je sproveo Supermedia Agi/Iou Trend, desničarska koalicija koju predvodi lider partije „Braća Italije” Đorđe Maloni može da pobedi sa 48,2 odsto. Sledi levičarska koalicija Enrika Lete predvođena Demokratskom strankom sa 29,5%.