Afrički lideri: Bogatije zemlje moraju platiti više da bi se pripremile za klimatske promene

Afrički lideri: Bogatije zemlje moraju platiti više da bi se pripremile za klimatske promene

LONDON – Afrički lideri pozvali su u ponedeljak svoje kolege iz bogatijih, zemalja koje više zagađuju da povećaju finansiranje projekata koji će im pomoći da se prilagode klimatskim promenama, prenosi Rojters.

Zemlje na kontinentu nastoje da prikupe 25 milijardi dolara investicija u naredne tri godine za projekte adaptacije, uključujući poboljšanje otpornosti poljoprivrede i ažuriranje infrastrukture.

„Ako želimo da naš kontinent napreduje, moramo da se prilagodimo klimatskim promenama – a da bismo to postigli, finansiranje adaptacije mora da počne da teče u velikim razmerama“, rekla je predsednica Gane Nana Afuko-Addo na Samitu o prilagođavanju Afrike u Roterdamu u ponedeljak.

Afrička razvojna banka je saopštila da je već izdvojila polovinu iznosa potrebnog za Program za ubrzanje prilagođavanja Africi. Tražili su da se umešaju veliki zagađivači sveta.

„Afrika ne doprinosi više od 3% globalnih emisija gasova staklene bašte, ali trpi neproporcionalno od negativnih posledica“, rekao je predsednik Afričke razvojne banke Akinvumi Adesina.

Britanija, Norveška, Francuska i Danska objavile su u ponedeljak 55 miliona dolara novih doprinosa.

Ali predsednik Senegala, Meki Sal, rekao je da je razočaran koliko se malo njihovih lidera pojavilo na tom događaju.

„Ne mogu a da ne primetim sa određenom gorčinom odsustvo lidera iz industrijskog sveta“, rekao je Sal, koji je i predsedavajući Afričke unije.

„Mislim da ako bismo se potrudili da napustimo Afriku i dođemo u Roterdam, Evropljanima i drugima bi bilo lakše da budu ovde jer su oni glavni zagađivači.

Holandski premijer Mark Rute bio je jedini evropski lider koji je prisustvovao lično, pored šefova država iz Senegala, Gane, Gabona, Demokratske Republike Kongo i Etiopije.

Svetske sile na sastanku u Glazgovu prošle godine obećale su da će do 2025. udvostručiti sredstva za takve „projekte adaptacije“ za zemlje u razvoju na oko 40 milijardi dolara godišnje.

Očekuje se da će se oni ponovo sastati za dva meseca u Šarm El Šeiku u Egiptu na samitu UN o klimi COP27 – nazvanom „afrička COP“ – sa glavnim fokusom na finansiranje klime.