Novi argentinski predsednik najavljuje otpuštanje više od 5.000 državnih službenika u okviru šireg plana reformi

Novi argentinski predsednik najavljuje otpuštanje više od 5.000 državnih službenika u okviru šireg plana reformi

Administracija novog argentinskog predsednika Havijera Mileia saopštila je plan o otpuštanju više od 5.000 državnih službenika koji su primljeni tokom ove godine pre nego što je Milei stupio na dužnost. Ovaj potez deo je sveobuhvatnog plana smanjenja troškova i monetarne reforme sa ciljem transformacije argentinske ekonomije, kako je najavio predsednik Milei prilikom preuzimanja dužnosti 10. decembra.

Iako su otpuštanja već izazvala proteste, Milei je potvrdio da će nastaviti sa sprovođenjem planiranih reformi. S obzirom na očekivanu inflaciju od oko 200 odsto do kraja godine, predsednik Milei se obavezao na smanjenje državne birokratije i troškova, te podržao privatizaciju državnih industrija kako bi se povećali izvoz i investicije.

U okviru šireg plana, oko 300 zakonskih promena će omogućiti privatizaciju mnogih državnih preduzeća i relaksaciju zaštite zakupaca, zaposlenih i kupaca. Među predloženim merama su i devalvacija argentinskog pezosa za 50%, smanjenje subvencija za energiju i transport, kao i zatvaranje određenih ministarstava u vladi.