Pistorijus: Vučić spreman da uvaži preporuke međunarodnih organizacija o poboljšanju izbornog procesa

Pistorijus: Vučić spreman da uvaži preporuke međunarodnih organizacija o poboljšanju izbornog procesa

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus rekao je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su se saglasili da Srbija neće podržavati secesionističke tendencije u BiH i i da će podržavati terititorijnu celovitost BiH. Dodao je da sporna pitanja na Kosovu treba rešavati dijalogom, s tim da se moraju dati prelazni periodi u procesima koji se tiču života ljudi.

Dijalog o normalizaciji treba nastaviti. Srbija i Kosovo moraju da sprovedu dogovorene sporazume, kazao je i dodao da je neophodna potpuna istraga o događajima 24. septembra.

„Što se tiče izbora, zadovoljan sam što je predsednik rekao da je spreman da uvaži preporuke međunarodnih organizacija za poboljšanje izbornog procesa“, istakao je nemački ministar.

Vučić je naveo da je za Srbiju važna ideja jedinstvenog tržišta sa EU.

„Imamo razlišito viđenje o KiM. Saglasni smo da su mir i stabilnost svima važni. Tačno je ovo što je rekao Pistorijus da sam dao reč da Srbija neće preduzimati nikakve destabilizujuce korake“, poručio je Vučić.

Dodao je da „što se tice BiH, ja sam više puta ponovio – to je druga država i mi ne dovodimo u pitanje njen suverenitet i teritorijalni integritet“.

„Srbija će se držati slova Dejtonskog mirovnog ugovora i tražimo da se i drugi drže, te da se pitanja u BiH rešavaju konsenzusom tri naroda, po slovu Dejtona“, kazao je Vučić.

Ponovio je da su „u Srbiji održani veoma fer i veoma pošteni izbori“.

„Mi smo spremni da prihvatimo sve preporuke OEBS i ODIHR. Rekao sam i da je važno da se smanji mešanje stranih zemalja u naš izborni proces i da se prestane sa pokušajima da se utiče na izbore u Srbiji“, poručio je Vučić.

Vučić je kazao da nije mislio da se Rusija mešala u izborni proces, „a čim zavrsimo izveštaj o tome objavićemo ga“.

„Koliko vama smeta mešanje u vasa unutrašnja pitanja, toliko smeta i nama Srbima“, poručio je Vučić.