Picula: Otvaranje poglavlja Srbije pokazaće da li preovlađuje interes ili principijelnost

Picula: Otvaranje poglavlja Srbije pokazaće da li preovlađuje interes ili principijelnost

Odluka da li će Srbija otvoriti poglavlja u decembru biće dokaz da li će preovladati interesi ili principijelnost nekih država članica Evropske unije (EU), ocenio je danas novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Tonino Picula.

Picula je u pisanom intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveo da se ta prilika otvorila zbog mađarskog predsedavanja Unijom, ali i raspoloženja u Briselu da se vrati dinamika politici proširenja.

Verovatno preovladava shvatanje da Beograd, bez obzira na bliskost sa Rusijom i Kinom, nije do sada prešao neku crvenu liniju koja štiti strateške interese bloka, smatra on.

Picula je istakao da u politici dijalog mora biti prioritetni alat za postizanje dogovora, a to se pogotovo odnosi na dijalog Beograda i Prištine, koji je pod pokroviteljstvom EU, čiji deo žele da budu i Srbija i Kosovo.

Proces je, nažalost, mnogo puta kompromitovan, a najgora je svakako bila eskalacija nasilja u Banjskoj posle upada srpske paravojne formacije, rekao je on, podsećajući da je bio jedan od autora posebne rezolucije Evropskog parlamenta povodom tog događaja.

Tu smo jasno opisali što se dogodilo, zahtevajući krivični progon počinilaca i sankcije telima koja izbegavaju njegovu primenu. Po mom mišljenju, dijalog mora imati epilog koji će, između ostalog, omogućiti, a ne blokirati članstvo u EU za obe strane, kazao je Picula.

Picula se osvrnuo i na reakcije na njegovo imenovanje, poput skepse vladajuće strukture, do poruka podrške zbog toga što će neko iz susedstva obavljati odgovornu dužnost.

Budući da se držim načela da je dijalog najvažniji instrument u politici, bez obzira koliko su udaljene početne pozicije sagovornika, nadam se da takav pristup imaju i oni sa kojima ću sarađivati u Srbiji, rekao je Picula.