Petković: Srbija je svoje ispunila, ne očekujem ništa od nastavka dijaloga

Petković: Srbija je svoje ispunila, ne očekujem ništa od nastavka dijaloga

Direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću prištinske vlasti zabranile su da najveći praznik Vidovdan provede sa srpskim narodom na KiM. Navodi da Priština takvim postupcima „želi da protera državu Srbiju sa prostora Kosova i Metohije“. Najavio je za sledeću nedelju nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou ali da od tog sastanka, kako kaže, ne očekuje ništa.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da Vidovdan predstavlja središte srpskog bića, kao i zavetno ime koje je dalo pečat srpskom postojanju i čestitao je Vidovdan celom srpskom narodu.

„Posebno bih želeo da čestitam praznik srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, jer oni odvajkada proslavljaju na svojim vekovnim ognjištima Vidovdan i upravo ovim praznikom i kosovskim zavetom srpski narod meri i svoju prošlost, ali i gradi svoju budućnost“, rekao je Petković.

Poručio je da je srpski narod na KiM tamo gde je i uvek bio – na svojim vekovnim ognjištima, uz svoju crkvu, uz svoje manastire i uz svoju državu Srbiju.

„Evo i tokom svih ovih vekova, mnogi svetski moćnici su pokušali da promene tu realnost, ali srpski narod je opstao i opstaće. To je pre svega nešto što je deo identiteta srpskog naroda i našeg kosovskog zaveta“, naglasio je Petković.

Istakao je kako mu je 15. put zabranjeno da uđe na prostor Kosova i Metohije i ocenio da se time krše svi sporazumi i da Aljbin Kurti time pokazuje da ne haje za dijalog.

„Kada se glavnom pregovaraču zabranjuje ulazak na prostor Kosova i Metohije, a upravo ja sam taj koji je ispred države Srbije najdirektnije zadužen za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, jasno vam je da ovakvim postupcima Priština želi da protera državu Srbiju sa prostora Kosova i Metohije“, rekao je Petar Petković.

Istakao je da je sve jasno kada se ulazak na Kosovo i Metohiju i poseta Pećkoj patrijaršiji brane i patrijarhu srpskom Porfiriju.

„To bi isto bilo kao kada bi neko papi zabranio ulazak u Vatikan. Eto gde se danas nalazimo“, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Istakao je da Aljbin Kurti nastavlja sa antisrpskom politikom proterivanja srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije i da to posebno čini u poslednje dve godine na severu pokrajine.

„Svakim novim hapšenjem, a većina tih hapšenja se odnosi na čestite ljude koji apsolutno nemaju nikakav kriminalni dosije, on šalje upravo tu poruku da njega samo interesuje politika etničkog čišćenja srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije“, ocenio je Petković.

Govoreći o jučerašnjem hapšenju Srđana Lazovića , Petković je rekao da je reč o poštenom čoveku o kojem svi u Leposaviću imaju samo reči hvale.

„NJega optužuju za nekakav navodni ratni zločin u Đakovici. U vreme rata on je bio mladić, nikada nije bio u Đakovici, što potvrđuje i njegova supruga. Ti njeni navodi se poklapaju sa informacijama koje mi imamo. Tako da i neka fotografija koju su objavili albanski mediji, gde se navodno Srđan nalazi na toj fotografiji, nije autentična. Nije reč o čoveku koji je uhapšen, ali, eto, šta briga Aljbina Kurtija za Srđana, za bilo kog Srbina, za to da li je kriv ili nije kriv. Hapse se svi redom i to je ono što je zapravo najgore“, istakao je Petković.

Dodao je da Beograd ima garancije EU i SAD da Srbi koji su učestvovali na protestima i barikadama neće biti hapšeni, ali da može da se vidi šta se zapravo dešava.

Govoreći o sastanku predsednika Vučića sa Miroslavom Lajčakom i Žozepom Boreljom u Briselu , Petković je rekao da je i njima jasno da je Srbija sve svoje ispunila i da je opredeljena za proces dijaloga, za normalizaciju odnosa i da je Kurti taj koji je odbio da razgovara.

„Mi smo pristali da razgovaramo, predsednik Aleksandar Vučić uvek je za dijalog, iako kada dođe do razgovora, on bude i čvrst u svojim stavovima, ali i čvršći kada je reč o argumentima“, istakao je Petković.

Napomenuo je da je EU ovog puta jasno rekla da je Kurti taj koji je kriv zato što je odbio da razgovara, iako je sedeo u susednoj sobi.

„U svakom slučaju, Evropska unija u svom saopštenju nije rekla onu svoju čuvenu frazu da su odgovorne obe strane, nego je jasno rekla da Kurti, odnosno Priština, izbegavaju dijalog i proces normalizacije“, naglasio je Petković.

Sledeće nedelje se nastavlja dijalog na nivou glavnih pregovarača. Petković je rekao da ne očekuje ništa.

„Kao i svaki put idemo pripremljeni sa našim ekspertima, sa svim onim temama koje su na stolu. O svemu smo spremni otvoreno da razgovaramo. Posebno insistiramo na formiranju Zajednice srpskih opština. To je presudno važno za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, za budućnost, a mi ćemo činiti sve da takvim pristupom čuvamo mir i stabilnost i da čuvamo srpski narod na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Petković.