Orban: Srbija je ključna zemlja Zapadnog Balkana, veoma pomno pratimo situaciju na KiM

Orban: Srbija je ključna zemlja Zapadnog Balkana, veoma pomno pratimo situaciju na KiM

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban navodi da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana, te da je jačanje Srbije dobro i za Mađarsku.

„Danas smo spojili važne stvari, Srbija nije članica NATO-a i EU, Mađarska jeste, Srbija je pravoslavna zemlja, Mađarska rimokatolička zemlja. Srbija se nalazi na Balkanu, a Mađarska u centralnoj Evropi, ali te razlike na otežavaju našu saradnju nego joj dodaju vrednost. Kada spojimo dve zemlje u strateškoj saradnji imaćemo ogromnu energiju na raspolaganju koju možemo da uložimo u interes i unapređenje položaja naših naroda“, rekao je predsednik Vlade Mađarske.

Ukazuje da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana, a da je Mađarska kapija za Evropu.

„Mislim da nam predstoje fantastične mogućnosti“, ocenjuje premijer Mađarske.

Orban je ukazao da Mađarska prati događaje na Kosovu i Metohiji, te da je neprihvatljivo od strane međunarodne zajednice da izbore sa učešćem od oko četiri odsto prihvataju kao legalne izbore i legalne rezulatate.

Navodi da neprijatelji jedva čekaju da naude Srbiji, te je pozvao predsednika Srbije da oslobodi trojicu kosovskih policajaca.

„Tri kosovska policajca, molim te dragi Aleksandre da razmislite o tome, neprijatelji jedva čekaju da naude Srbiji, to je takav predmet u kome mislim da bi bilo dobro da saslušate preporuku Mađarske i da tu trojicu Albanaca vratite Kosovu i mislim da bi vam to pomoglo da sopstvenu stvar unapredite. Zbog toga te molim to, da razmisliš“, poručio je Orban.