Orban: Mađarska mora biti prijatelj sa Srbijom

Orban: Mađarska mora biti prijatelj sa Srbijom

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da mu je čast što je odlikovan Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici.

„Retko se daje odlikovanje ljudima koji su još u službi i ja ovo ne shvatam kao da sam otpušten, već kao ohrabrenje i shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onoga što sam do sada učinio, već zbog toga što ću od sada činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva“, naveo je Orban.

Dodao je da u Mađarskoj postoji titula „najveći Mađar“ i to je dobio Ištvan Sečenji.

„On je napisao pismo knezu Milošu Obrenoviću koji je vodio ustanak i u tom pismu je napisao: ‘Interesi Srbije i Mađarske su toliko tesno povezani i isprepletani da hteli mi to ili ne mi moramo biti prijatelji‘“, nagalsio je Orban.

U tom smislu, kako kaže, sadašnja Vlada i on lično zapravo ispunjavaju jednu staru mađarsku spoznaju.

„Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj“, istakao je Orban.

Ukazao je da je to olakšano, jer sa predsednikom Vučićem neguju i lično prijteljstvo, kao i da je zahvalan i predsednici Vlade.

„Prijateljstvo je samo na jednoj tački okrnjeno i to je vaterpolo. Tu može biti samo jedan pobednik i tu moramo u bazenu da se borimo jedni protiv drugih“, rekao je Orban.

Što se politike tiče, ističe Orban, Mađarska i Srbija imaju jedan zajednički posao i to ponekad zaboravljamo, ali nas istorija podseća na tu misuju da zajednički treba da odbranimo južna vrata Evrope.

„To je s jedne strane misija i odgovornost i Srbije i Mađarske“, poručio je Orban.

„Istorija, geografija i viševekovno prijateljstvo nas obavezuju, ja sam zahvalan i Vama i srpskom narodu što ste smatrali da sam dostojan da dobijem Orden Republike Srbije“, rekao je Orban Vučiću.

„Za one zadatke koji nam predstoje i mi Mađari i vi Srbi treba da imamo dovoljno snage“, poručio je Orban.