OEBS: Građani mogli da biraju između alternativnih političkih opcija, kampanju obeležila oštra podeljenost

OEBS: Građani mogli da biraju između alternativnih političkih opcija, kampanju obeležila oštra podeljenost

Međunarodni posmatrači su saopštili da „iako su na vanrednim izborima u Srbiji birači zaista mogli da biraju između alternativnih političkih opcija i pretežno su poštovane slobode izražavanja i okupljanja, pritisak na birače, kao i preovlađujuće učešće predsednika i sistemska prednost vladajuće stranke, narušili su uopšteno gledano izborni proces“, saopštio je OEBS.

Zajednička posmatračka misija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) i Evropskog parlamenta (EP) ustanovila je da „postoji adekvatan pravni okvir za sprovođenje demokratskih izbora“.

Međutim, kako navode, postoji i dalje veliki broj pitanja koje treba rešiti, a posmatrači su tokom ovih izbora konstatovali da „postoji zloupotreba javnih resursa, odsustvo razdvojenosti između vršenja javne funkcije i sprovođenja aktivnosti tokom kampanje, zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući i slučajeve kupovine glasova“.

„Iako su izbori tehnički bili dobro organizovani, odvijali su se usred društveno i politički podeljenog konteksta“, rekao je Rejnhold Lopatka, specijalni koordinator i lider kratkoročne misije posmatrača OEBS-a.

Kako navode, izbornim procesom „dominiralo je preovlađujuće učešće predsednika, a upotreba njegovog imena od strane jedne od izbornih lista, zajedno sa pristrasnim medijskim izveštavanjem, doprinela je neravnoteži na političkom terenu“.

„Jučerašnji izbori su se odvijali u kontekstu velike polarizacije i intenzivnog nadmetanja između suprotstavljenih političkih programa. U periodu pred izbore, čuli su se brojni primeri zabrinutosti zbog zastrašivanja i uznemiravanja građanskih aktivista, branitelja ljudskih prava i novinara“, ističe se u saopštenju.

„Glasači u Srbiji su još jednom pozvani na izbore, čime je nažalost potvrđeno postojanje ‘kulture vanrednih izbora’, koja dovodi do neravnopravnih uslova i političke instrumentalizacije izbornog ciklusa. Ovo dodatno podriva poverenje javnosti u demokratske institucije i izborni proces. Prevremeno prekidanje parlamentarnih mandata, takođe sprečava pravilan rad parlamenata na temeljnoj i inkluzivnoj pripremi zakona, kao i pozivanje predstavnika izvršne vlasti na odgovornost, što je ključno za parlamentarnu demokratiju“, naveo je Stefan Šenah, šef delegacije PSSE.