Obradović: Elementi represije prema protivnicima potpisivanja plana za Kosovo

Obradović: Elementi represije prema protivnicima potpisivanja plana za Kosovo

Lider Pokreta Dveri, Boško Obradović, izjavio je danas u Beogradu da „postoje elementi represije vlasti“ prema onima koji pokazuju otpor prema potpisivanju francusko-nemačkog plana za rešavanje kosovskog pitanja.

Obradović je za agenciju Beta kazao da su se učesnici okruglog stola, koji su danas u Narodnoj skupštini organizovale Dveri, saglasili o zahtevu da se hitno puste na slobodu svi uhapšeni posle protesta u sredu, na Dan državnosti Srbije, Sretenje, ispred Predsedništva.

Kako je naveo, taj zahtev će biti u zaključku okruglog stola „Srpsko nacionalno pitanje danas“.

U zajključku će se tražiti hitno puštanje na slobodu svih uhapšenih posle tog protesta i ukazaće se da „postoje elementi pojačane i medijske i pravne i političke represije vladajućeg režima prema svima koji pokazuju otpor prema potpisivanju francusko-nemačkog sporazuma“, rekao je lider Dveri novinarima ispred zgrade Narodne skupštine.

Ukazao je i da je novinarima „bio zabranjen ulaz“ na skup u Narodnoj skupštini, što se, kako tvrdi, nije desilo nikada pre.

„Osnovano sumnjamo da se radi o pojačavanju sveukupne represije kako se približava datum potpisivanja“ francusko-nemačkog predloga, naveo je Obradović i ponovio da se Dveri, kao i učesnici današnjeg okruglog stola, protive potpisivanju tog sporazuma.

Po njegovim rečima, na današnjem skupu je bio „veliki broj srpskih intelektualaca“, i istakao da Dveri smatraju da je „došlo vreme“ da se o najvažnijim i najaktuelnijim nacionalnim i državnim pitanjima „progovori i šire od samog saziva Narodne skupštine“.

Kako je kazao, na skupu se govorilo o „očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije, o statusu Republike Srpske, statusu srpskog naroda u Crnoj Gori, ali i u okruženju i u rasejanju, do važnih pitanja koja se tiču demografije, privrede, zaštite životne sredine, javnog zdravlja, i svega onoga što je pobrojano u tim prioritetima srpskog nacionalnog pitanja danas“, naveo je Boško Obradović.

On je kazao da je postignut „visok stepen saglasnosti političke i intelektualne scene oko tih prioriteta“, i da će iz tog okruglog stola „proisteći veliki zbornik tekstova svih učesnika koji su danas bili prisutni i onih koji su bili sprečeni da prisustvuju uživo i koji će priložiti svoje referate“.