Neko najavljuje povlačenje iz politike, a neko nove „okršaje“: Ko su najveći gubitnici izbora

Neko najavljuje povlačenje iz politike, a neko nove „okršaje“: Ko su najveći gubitnici izbora

Prema dosadašnjim rezultatima, samo pet izbornih lista biće u novom sazivu parlamenta. Prelasku cenzusa nadaju se još u Nacionalnom okupljanju, koji su najbliži crti i pragu od tri odsto. Kako je najveći gubitnik ovih izbora Ivica Dačić, a socijalisti stranka bez koje će moći nova parlamentarna većina?

Ušao u kampanju sa sloganom Dačić premijer, al će ostanak socijalista u Vladi zavisiti isključivo od Vučićeve dobre volje. Ni vraćanje prezimena Milošević u liku mladog Marka nije popravilo izborni rezultat, toliko loš da lider socijalista razmišlja o povlačenju.

„Naravno da ovaj rezultat je što se nas tiče nezadovoljavajući, razgovaraću naravno sa kolegama šta je najbolje za stranku u narednom periodu“, rekao je Ivica Dačić.

Jer je i u samoj kampanji došlo do pada u odnosima partnera u Vladi. Jedan lokalni funkcioner zapevao onu koja se često čuje sa tribina, pojedini funkcioneri socijalista bili na udaru naslovnih strana prodržavnih tabloida.

„Tu je reč o klasičnom pokušaju SNS odnosno Vučića da snizi cenu budućem koalicionom partneru“, smatra politički analitičar Cvijetin Milivojević.

Vrednost posle ovih izbora pala je Dverima i Zavetnicima, nije im pomoglo ni Nacionalno okupljanje. Zajedno su dobili manje nego što su pojedinačno imali aprila prošle godine.

„Vrlo smo nezadovoljni svojim rezultatom, ali nesporan je prelazak cenzusa i naš novi parlamentarni status na republičkom nivou“, rekao je Boško Obradović sa liste Nacionalno okupljanje.

Ispod crte i daleko od cenzusa ostali i radikali.

„Izvršićemo temeljnu rekonstrukciju i vrlo brzo ćemo biti spremni za nove izborne okršaje“, poručio je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj.

Nove izborne okršaje moraće da čeka i Narodna stranka, Vuk Jeremić priznao težak poraz, ne otkriva prvog jutra posle izbornog poraza ostaje li na čelu stranke.

„Nesumnjivo je da mora biti ozbiljnih posledica, a najveća odgovornost je moja“, objavio je na Instagramu.

Hoće li ovi izbori doneti i smenu generacija na srpskoj političkoj sceni? Ne samo onih koji su ostali van parlamenta, već i onih koji deceniju ne uspevaju da poraze Vučića.

„Jedna generacija lidera opozicije morala je da završi svoju karijeru, ne verujem da ovi ljudi koji su sada bili tu mogu u ovim trenutku steći poverenje građana da će biti jednog dana biti nešto bolje“, smatra urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm.

Nije svanulo dobro jutro ni za Tadića i Radulovića, posle izbornog poraza nije bilo razloga ni za parti.

„Mi odustati od poliitike nećemo, ko će predvoditi naše liste, stranke u budućnosti, to ćemo da diskutujemo unutar naših stranaka“, rekao je Boris Tadić sa liste „Dobro jutro, Srbijo“.

Neće se izgleda poraženi povući iz politike posle ovih izbora. Jer je mnogima politika jedino zanimanje – od koga ne odustaju ni posle bolnih poraza.