NATO se priprema za nuklearne vežbe

NATO se priprema za nuklearne vežbe

NATO je potvrdio da se drži planova za svoju godišnju nuklearnu vežbu, iako eskalirajući sukob Rusije i Ukrajine podstiče strahove od direktne i katastrofalne konfrontacije između Moskve i zapadnog vojnog bloka.

„Ovo je rutinska obuka, koja se dešava svake godine, kako bi naše sredstvo odvraćanja bilo bezbedno, bezbedno i efikasno“, rekao je novinarima u utorak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Vežba, poznata kao Stalno podne, biće održana sledeće nedelje. Obično okuplja desetine aviona iz zemalja članica i praktikuje misiju nuklearnog udara. Mlaznjaci obično ne nose bojeve glave.

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je prošle nedelje da se Rusija i Zapad suočavaju sa većom pretnjom nuklearnog „Armagedona“ nego u bilo kom trenutku od kubanske raketne krize pre 40 godina. Predsednik Vladimir Putin obećao je da će Rusija upotrebiti „sva sredstva koja su nam dostupna“ da odbrani svoj narod i teritoriju – izjava koju su Vašington i njegovi saveznici u NATO-u shvatili kao pretnju razmeštanjem nuklearnog oružja.

Upitan da li je 30 članica NATO-a razgovaralo o potencijalu da vežba „Steadfast Noon“ izazove pogrešnu procenu usred pojačanih tenzija sa Rusijom, Stoltenberg je odbacio takvu zabrinutost. „Sada je pravo vreme da budemo čvrsti i da bude jasno da je NATO tu da zaštiti i brani sve saveznike. A ovo je dugo planirana vežba, zapravo planirana pre invazije na Ukrajinu.

Generalni sekretar je dodao da će poslati „veoma pogrešan signal“ ako NATO otkaže nuklearnu vežbu zbog ukrajinske krize. „Moramo da shvatimo da je čvrsto, predvidljivo ponašanje NATO-a – naša vojna snaga – najbolji način da sprečimo eskalaciju. Mi smo tu da očuvamo mir, da sprečimo eskalaciju i sprečimo bilo kakav napad na zemlje saveznice NATO.

Spremnost NATO-a da se brani od bilo kakvog napada odvraća nuklearne pretnje, rekao je Stoltenberg. „Ovo je bilo važno pre invazije na Ukrajinu, postalo je još važnije posle, ne samo u svetlu nuklearne retorike predsednika Putina i Rusije“, dodao je on.

Prošle nedelje je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahtevao da NATO izvrši preventivne udare na Rusiju kako bi sprečio upotrebu nuklearnog oružja. Nakon što ga je Moskva optužila da pokušava da izazove treći svetski rat, Zelenski je podržao izjavu, tvrdeći da je pogrešno prevedena i da je zaista hteo da kaže preventivne sankcije, a ne „preventivni udari“.

Alijansa pažljivo prati ruske nuklearne snage i nije primetila nikakve promene u njihovom stavu, rekao je Stoltenberg. On je dodao da će ministri NATO-a u sredu doneti odluke o povećanju zaliha oružja. Izveštaji medija poslednjih nedelja ukazuju da se članice bloka bore da dosta brzo nabave oružje, jer pomoć Ukrajini iscrpljuje njihove zalihe. Nemačka vojska, na primer, ima dovoljno municije za samo jedan ili dva dana ratovanja, izvestio je u subotu Business Insider.