MSP: Političke strukture u Prištini Srbima sistematski krše elementarna ljudska prava

MSP: Političke strukture u Prištini Srbima sistematski krše elementarna ljudska prava

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da Srbima na Kosovu političke strukture u Prištini sistematski krše elementarna ljudska prava, čime se podrivaju fundamentalne vrednosti savremene Evrope, i to pred očima onih koji bi trebalo da budu na prvoj liniji odbrane tih vrednosti.

Žrtve antievropskog delovanja na Kosovu su pripadnici naroda koji je na tom prostoru gradio i branio temelje evropske civilizacije, o čemu svedoče i brojni srednjovekovni srpski sakralni objekti, navodi se u saopštenju povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

U saopštenju se ocenjuje da se borbom za ljudska prava Srba na Kosovu brani i stabilnost regiona i evropske vrednosti, kakve bi trebalo da budu sastavni deo života svih Evropljana.

Srpski narod je u oba svetska rata bio na pravoj strani istorije i podneo ogromne i nenadoknadive ljudske žrtve, boreći se protiv imperijalizma i ideologija zla. Žrtve srpskog naroda položene su u same temelje Evrope kakvu poznajemo danas i očekujemo da poštovanje vrednosti za koje su naši sunarodnici stradali bude garantovano i Srbima na Kosovu, navedeno je u saopštenju.