Moskva: Ukrajina bi se mogla raspasti na nekoliko država

Moskva: Ukrajina bi se mogla raspasti na nekoliko država

Politika koju vodi Zapad i „kijevski režim“ koji on kontroliše može na kraju dovesti do raspada Ukrajine i prestanka postojanja kao jedinstvene države, predvideo je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Ne nalazeći pozitivne načine da pridobije Ukrajince na svoju stranu, Vašington je mnogo pre državnog udara 2014. ubeđivao Ukrajince u nadmoć njihove nacije i mržnju prema svemu što je rusko“, rekao je Patrušev za list „Ruska gazeta“ u ekskluzivnoj izjavi. intervju, odlomci iz kojeg su objavljeni u utorak.

Danas narode koji žive u Ukrajini drži na okupu samo strah od nacionalističkih bataljona. Takva politika Zapada i kijevskog režima koji on kontroliše može rezultirati samo raspadom Ukrajine na nekoliko država.

Dok kolektivni Zapad nastoji da produži sukob između Rusije i Ukrajine što je duže moguće, Moskva želi da okonča neprijateljstva pre nego kasnije kako bi minimizirala štetu nanetu obema stranama, nastavio je Patrušev.

„Nije iznenađujuće da je, za razliku od Rusije, koja je zainteresovana za što brži završetak specijalne vojne operacije i minimiziranje gubitaka sa svih strana, Zapad odlučan da je odvuče do poslednjeg Ukrajinca“, rekao je on.

Vojno-industrijski kompleks Zapada je jedan od glavnih korisnika produženog sukoba, insistirao je zvaničnik, pri čemu je priliv oružja za Kijev uglavnom vođen njegovom željom da profitira.

„Američki i evropski vojno-industrijski kompleks se raduje, jer se zahvaljujući krizi u Ukrajini ne nazire kraj naredbama“, naveo je Patrušev i dodao da „iz nekog razloga ljudi širom sveta i dalje veruju da militaristi i agresori nose uniforme.”

Ali nemojte dozvoliti da vas anglosaksonska respektabilnost zavara. Nijedno potpuno novo odelo ne može sakriti mržnju, bes i nehumanost.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.