Moskva: Status Krima nije predmet rasprave

Moskva: Status Krima nije predmet rasprave

Bivše ukrajinsko poluostrvo je deo Rusije, insistira Kremlj.

Status Krima je za Rusiju rešen i Moskva neće razgovarati o tom pitanju sa Ukrajinom ili bilo kojom drugom stranom, rekao je u sredu novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je komentarisao ishod mirovnih pregovora u Turskoj.

Predlozi Kijeva za rešenje očigledno uključuju obećanje da će se teritorijalni spor oko poluostrva rešiti u roku od 15 godina bez upotrebe sile.

„Krim je deo Ruske Federacije. Po našem ustavu ne možemo ni sa kim da razgovaramo o sudbinama ruskih teritorija, o sudbinama ruskih oblasti. To ne dolazi u obzir“, rekao je zvaničnik.

Krim je glasao za ponovno priključenje Rusiji 2014. godine, na spornom referendumu, nakon što je nasilni udar u Kijevu koji je podržavao Zapad zbacio ukrajinsku vladu. Kijev tvrdi da je glasanje bilo nelegitimno i da sada Krim naziva privremeno okupiranom ukrajinskom teritorijom. Ukrajinski zvaničnici rekli su da ni pod kojim okolnostima neće odustati od polaganja prava na region.

Krim je bio deo Rusije do 1954. godine, kada ga je sovjetska vlada prenela pod kontrolu Kijeva, dok su obe zemlje bile deo savezne države.

Ukrajinska delegacija je tokom mirovnih pregovora u utorak u Istanbulu dostavila Rusiji pismeni predlog kako bi se oružani sukob između dva naroda mogao rešiti. Prema Moskvi, Ukrajina je rekla da je spremna da obeća da će ostati neutralna nacija i da neće ugostiti strane trupe na svom tlu. Kijev je rekao da zauzvrat želi bezbednosne garancije poput NATO-a od vodećih svetskih sila, uključujući Rusiju.

Najviši ruski pregovarač Vladimir Medinski rekao je da Ukrajina nastoji da uključi „delove“ regiona Donjeck i Lugansk u definiciju svoje teritorije u svrhu bezbednosnih garancija i naglasio da predlozi Ukrajine neće nužno biti deo završnog dokumenta. . Moskva je u februaru priznala republike Donbasa kao nezavisne države.

Peskov je rekao da će glavni ruski pregovarač kasnije tokom dana dati dodatne javne izjave o postignutom napretku, koji ruska vlada smatra obećavajućim, ali ipak skromnim.