Moskva pooštrava odgovor na sankcije Zapada

Moskva pooštrava odgovor na sankcije Zapada

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u sredu ukaz kojim se uvodi privremeni postupak raspodele dobiti domaćih firmi onima iz „neprijateljskih zemalja” kojima takve isplate pripadaju. Dokument je objavljen na zvaničnom vladinom portalu za pravne informacije.

Konkretno, u dokumentu se kaže da „ako se donese odluka o raspodeli dobiti“, isplata te dobiti takozvanim „stranim poveriocima“ će se sada vršiti u skladu sa predsedničkim ukazom potpisanim početkom marta.

Prema dokumentu, ako ruska firma odluči da raspodeli profit, stanovnici neprijateljskih zemalja će podrazumevano dobiti svoj deo na posebnom bankovnom računu tipa C. Sredstva se ne mogu povlačiti sa takvog računa, već se mogu usmeravati samo u ograničene svrhe, kao što su plaćanje poreza ili kupovina OFZ-a. Međutim, Centralna banka i Ministarstvo finansija mogu izdati posebnu dozvolu za prenos sredstava na redovni račun.

Putin je početkom marta potpisao ukaz kojim se uvodi privremena procedura za ispunjavanje obaveza prema stranim kreditorima iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji. Ovo se odnosilo na dužničke obaveze (krediti, zajmovi, obveznice) ruskih regiona i opština, kao i na fizička i pravna lica koja plaćaju u ukupnom iznosu od više od 10 miliona rubalja mesečno (150.000 dolara), ili protivvrednosti u čvrstoj valuti.

Uredba je značila da ruski zajmoprimac koji ima devizne obaveze prema stranim kreditorima ima pravo da ih plati u rubljama. Takođe je obavezao strane kreditore (ili nominalne vlasnike hartija od vrednosti) da otvore račune tipa C za kredite u ruskim bankama. Da bi ispunio svoje obaveze u vezi sa izdavanjem hartija od vrednosti, ruski zajmoprimac može otvoriti takav račun kod ruskog centralnog depozitara hartija od vrednosti. Zajmoprimac tada može da prenese sredstva u protivvrednosti u rubljama po kursu Centralne banke na dan uplate.