Momirović: Kina, posle Nemačke, najvažniji ekonomski partner Srbije

Momirović: Kina, posle Nemačke, najvažniji ekonomski partner Srbije

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je da nijedna država u regionu i Evropi nema nivo saradnje i poverenja kakav je između Srbije i Kine, a kako je ocenio, nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu, može se videti i da nijedna zemlja u regionu nema takve odnose sa Francuskom.

Momirović je izjavio Radio-televiziji Srbije da je Kina, posle Nemačke, najvažniji ekonomski partner Srbije i da je izvoz Srbije u Kinu 2023. godine bio 1,2 milijarde dolara.

U Beogradu se danas održava sastanak mešovitog komiteta Srbije i Kine, a prema Momirovićevim rečima, biće otvorena široka paleta tema – turizam, infrastruktura, trgovina, digitalna ekonomija i nove tehnologije.

„Mi imamo danas jednu političku širinu koju nismo imali 60 godina. Imamo izuzetno bliske odnose sa našim prijateljima iz Narodne Republike Kine, ali održavamo i gradimo na potpuno novim osnovama odnose sa našim partnerima iz Evropske unije, pogotovo sa Francuskom“, napomenuo je Momirović.

Istakao je da su danas motori razvoja Rudarsko-topioničarski basen Bor i Železara u Smederevu, koje su preuzele kineske kompanije, kao i da su sa kineskim partnerima izgrađeni i auto-putevi i brza pruga Beograd-Novi Sad.

Momirović je, komentarišući sastanak Vučića i francuskog predsednika Emanuela Makrona, rekao da način na koji je predsednik primljen otvara potpuno novu perspektivu.

Momirović je rekao i da je u utorak uputio pismo svim ministrima trgovine zemalja Evropske unije, Velike Britanije, Sjedinjenjih Američkih Država i CEFTA, u kome je treći put za godinu dana upozorio da je i dalje na snazi zabrana trgovinom srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije.

„Mi imamo jednu politiku koja potpuno odudara od prakse EU – zabrana trgovine robom na etničkoj osnovi. Mi imamo situaciju da institucije te kvazidržave koriste svoju moć i snagu da proteraju stanovništvo koje živi tamo vekovima. Mi se zaista svaki dan borimo da ostvarimo interese za naš narod, da sačuvamo Kosovo i Metohiju“, poručio je Momirović.

Pozvao je ljude da imaju poverenja u politiku i poručio da zajedničkim snagama može da se pobedi „teška bitka koja nije od juče“.