Momirović: Izvoz privrede Zlatiborskog okruga u prošloj godini dostigao 900 miliona evra

Momirović: Izvoz privrede Zlatiborskog okruga u prošloj godini dostigao 900 miliona evra

Izvoz privrede Zlatiborskog okruga u prošloj godini dostigao je 900 miliona evra i udvostručen je u odnosu na pre deset godina, kada je iznosio 490 miliona evra, što je jasan pokazatelj razvoja ekonomije Srbije, izjavio je danas ministar trgovine Tomislav Momirović.

„Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Zlatiborskog okruga u 2023. godini dostigla je 1,515 milijardi evra, dok je 2012. godine iznosila 856,6 miliona evra. Ovaj rast nije slučajan, već je rezultat promišljenih ekonomskih politika, temeljnih reformi i strateških investicija koje smo sproveli“, rekao je ministar Momirović na „Privrednom forumu – Užice 2024“, u okviru panel diskusije „Trgovinski potencijali i prilike za ekonomski rast privrede Zlatiborskog okruga“, objavilo je ministarstvo.

On je dodao da je domaća ekonomska politika, usmerena na fiskalnu stabilnost, podsticanje investicija i održanje makroekonomske stabilnosti, pokazala konkretne rezultate.

„Uprkos višedimenzionalnoj krizi, Srbija je uspela da sačuva stabilnost svoje ekonomije i poverenje potrošača i investitora, o čemu svedoči kumulativni realni rast BDP u periodu 2020-2023. od oko 12 odsto, rekordni prilivi stranih direktnih investicija, nastavak rasta zaposlenosti i zarada u privatnom sektoru, kao i najviši nivo deviznih rezervi do sada“, kazao je Momirović.

Istakao je da u proteklom periodu Srbija nije upala u zamku protekcionizma, već je nastavila da dodatno otvara svoje tržište i povećava broj zemalja sa kojima su zaključeni sporazumi o slobodnoj trgovini.

„Kroz trgovinske sporazume povećavamo konkurentnost i otpornost srpskih kompanija i investitora koji dolaze u Srbiju obezbeđujući im pristup ključnim inputima, novim izvoznim mogućnostima i potencijalima za globalne lance snabedvanja. Zahvaljujući mreži do sada zaključenih sporazuma o slobodnoj trgovini sa partnerima kao što su EU, Kina, CEFTA, Evroazijska ekonomska unija, Turska, EFTA, Velika Britanija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, roba iz Srbije će uskoro imati slobodan pristup tržištima sa preko 2,7 milijardi potrošača“, rekao je Momirović.

Kako je objasnio, to znači da ulagači kada investiraju u Srbiju ne računaju samo na tržište od oko sedam miliona stanovnika već na tržišta koja zajedno imaju više od 2,7 milijardi stanovnika.