Austrija: Nema prečica u dijalogu Beograda i Prištine, situacija na severu izaziva zabrinutost

Austrija: Nema prečica u dijalogu Beograda i Prištine, situacija na severu izaziva zabrinutost

Ministar za evropske i spoljne poslove Austrije Aleksandar Šalenberg izjavio je danas u Beču da u dijalogu između Beograda i Prištine nema prečica, naglašavajući da je važno što se nije došlo do tačke sa koje nema povratka.

Na marginama 13. Foruma Dunavske strategije EU (EUSDR), Šalenberg je istakao da je Evropa veoma angažovana po pitanju dijaloga, ali da poslednji događaji na severu Kosova iznova izazivaju zabrinutost.

„Austrija i Srbija su bliski partneri i sarađujemo na mnogim poljima, uključujući i migracije. Očekujemo da Beograd nastavi putem usklađivanja vizne liberalizacije“, dodao je Šalenberg.

Dunavska strategija, četvrta makroregionalna strategija EU, okuplja 14 zemalja podunavlja od Nemačke do Crnog mora, uključujući Srbiju. Na samitu EUSDR u Beču, ministri, gradonačelnici i predstavnici biznisa razmatraju aktuelna pitanja i planiraju donošenje Deklaracije EUSDR na zatvorenom sastanku.

Ove godine primećuje se manji broj zvaničnih predstavnika iz Srbije, a Beograd nije bio prisutan na panelu gradonačelnika evropskih prestonica na Dunavu.