Milićević o razlozima za smenu Baste: Ministar mora sprovoditi politiku Vlade

Milićević o razlozima za smenu Baste: Ministar mora sprovoditi politiku Vlade

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o Predlogu za razrešenje ministra privrede Radeta Baste koji je na funkciju bio izabran na predlog Jedinstvene Srbije. Obrazlažući taj predlog, ministar bez portfelja Đorđe Milićević iz SPS-a, rekao je da je Vlada Srbije kolektivni organ, koji treba da sprovodi jasno definisanu državaorvornu politiku.

Milićević je rekao da je politika Vlade konzistentna po svim elementima, i da je jasno da je punopravno članstvu u EU strateški cilj Srbije.

„Tačno je da imamo različite stavove sa većinomm članica po pitanju Kosova i Metohije, i zato Srbija mora da razgovara i sa ostalim partnerima kako bi pre svega na međunarodonom planu odbranila naš teritorijalni integritet i suverenitet“, rekao je.

Osvrćući se na pitanje sankcija Rusiji, Milićević je podsetio da je Savet za nacionalnu bezbednost zauzeo jasan stav.

„Mi smo narod koji nešto drugačije naspram ostalih država sagledava efekat represivne politike i sankcija, jer smo deceniju bili pod sankcijama i imamo nešto drugačiji osećaj“, kazao je Milićević.

Dodao je kako Srbija „jako dobro“ zna da sankcije i represivne politike ne pomažu da se dođe do mira i stabilnosti, i kompromisnih i pravičnih rešenja.

„Za tako nešto je potreban dijalog, i dijalog nema alternativu“, poručio je.

Poručio je da Srbija svaki dan pokazuje da nije marionetska država, i da vodi nezavisnu unutrašnju i spoljnu politiku, u skladu sa međunarodnim pravom, Poveljom i principima UN, i u skladu sa svojim nacionalnim i državnim interesima.

Milićević je rekao i da Srbija od početka ukrajinskog sukoba trpi dve vrste pritiska – ili da prizna nezavisnost Kosova ili da uvede sankcije Rusiji.

„Po pitanju sukobu u Ukrajini, pravno-političke prirode sukoba u Ukrajini, Srbija ima jasan i nedvosmislen stav – poštuje teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznatih država, ali isto tako očekuje da ostale države poštuju teritotijalni integritet i suverentiet Srbije“, istakao je ministar.

„Vraćam se na početak, Vlada Republike Srbije je kolektivni organ koji ima jasnu definisanu nacionalnu i državnu politiku, i zato je važno da svaki član Vlade, kao deo tog kolektivnog organa, poštuje tu jasno definisanu politiku i da kroz posao za koji je preuzeo odgovornsot, da svoj doprinos u realiziaciji proklamovanih ciljeva i načela“, objasnio je Milićević.

Iz tog razloga Skupštini Srbije je, kako je rekao, upućen predlog za razrešenje ministra Baste.