Mekalister: Države zapadnog Balkana koje stagniraju neće moći da dobiju novac iz novog Fonda EU

Mekalister: Države zapadnog Balkana koje stagniraju neće moći da dobiju novac iz novog Fonda EU

Države zapadnog Balkana koje stagniraju sa reformama, ne napreduju na putu ka EU i ne usklađuju svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikama EU, neće moći da dobiju novac iz novog Fonda za reformu i rast zapadnog Balkana, rekao je predsednik Odbora za spoljne poslove Dejvid Mekalister.

On je to rekao na zajedničkoj sednici Odbora za spoljne poslove i Odbora za budžet Evropskog parlamenta, na kome je Evropska Komisija predstavila predlog uredbe o uspostavljanju tog Fonda u iznosu od 6 milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.

Prema predlogu Evropske Komisije, radi se o dve milijarde nepovratne pomoći i četiri milijarde zajmova, namenjenih za reformu političkih, pravnih i ekonomskih sistema, kako bi se smanjila razlika između EU i država zapadnog Balkana, radi podrške procesu priključenja tih zemalja Uniji.

Prema rečima Gerta Jana Kopmana iz Evropske Komisije, konvergencija Zapadnog Balkana u smislu BDP-a po glavi stanovnika izraženog u standardima kupovne moći ostaje niska i iznosi oko 30 odsto proseka Unije i ne napreduje dovoljno brzo, i stiga je potrebno pomoći reformke procese budućih članica EU.