Mali: Opozicioni mediji ne mogu da prihvate da otkad je Vučić na vlasti mi smo lideri u regionu

Mali: Opozicioni mediji ne mogu da prihvate da otkad je Vučić na vlasti mi smo lideri u regionu

Ministar finansija Siniša Mali regaovao je na pisanja medija o obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle sastanka u Briselu.

„Opozicioni mediji u rukama tajkuna i dalje ne mogu da prihvate ekonomske uspehe Srbije, pa tako nastavljaju da objavljuju neistinite tekstove, poput onog pod naslovom ‘Vučić crta po tabli i laže: Predsedniče, ovo je istina o srpskoj plati, a ne to što vi žrvljate'“, napisao je Mali i dodao:

„Do kraja teksta je svima jasno da sve što je predsednik Vučić napisao o platama u Srbiji i zemljama u okruženju jeste apsolutna istina. Verujem da su se trudili da pronadju da neki podatak koji je predsednik izneo nije istina, ali da nisu uspeli, te su se zaustavili na lažnom, ‘bombastičnom’ naslovu.“

Mali tvrdi da su u poslednjih deset godina plate u Srbiji rasle i da taj rast jeste veći nego u Hrvatskoj.

„Dakle, istina je da su u poslednjih deset godina, otkad je Aleksandar Vučić na vlasti, plate u Srbiji rasle mnogo brže od plata zemalja u regionu. Istina je da su one veće nego plate u Severnoj Makedoniji, Albaniji, BiH. Istina je i da je u decembru prošle godine prosečna plata u Srbiji iznosila 718 evra, iako su se do pre samo nekoliko godina smejali Vučiću koji je tada obećavao plate od 500 evra. Istina je i da su plate u Hrvatskoj, ako želite o tome da govorimo, te 2012. godine iznosile 748 evra, a plate u Srbiji 329 evra. Dakle, nama su plate porasle 96% u datom periodu, a njima mnogo manje, nekih 44%. Imajte u vidu da smo u tim godinama prošli i kroz težak period fiskalne konsolidacije. Tom dinamikom i tom brzinom, mi ubrzo stižemo i plate u Hrvatskoj“, objasnio je ministar finansija.

Na kraju je konstatovao da Srbija uprkos svim izazovima, nastavlja da postiže ekonomske uspehe, kako je rekao, „svidelo se to nekome ili ne“.

„I da, jesmo lideri u regionu. Nema predaje“, zaključio je Mali.