Mađarska odgovara na apel Zelenskog za podršku

Mađarska odgovara na apel Zelenskog za podršku

Viktor Orban kaže da je njegova zemlja na svojoj strani, nakon što je Kijev pozvao Budimpeštu da izabere koga podržava u ukrajinskom sukobu.

„Mađarska je na strani Mađarske“, rekao je njen premijer Viktor Orban u izjavi u subotu, kao odgovor na pozive ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Budimpešti da prestane da sedi na ogradi u sukobu između Kijeva i Moskve.

Orban je rekao da, iako njegova zemlja ne može da „bude ravnodušna” prema „rusko-ukrajinskom ratu koji se vodi u našem susedstvu”, Mađarska će prvo voditi računa o svojim interesima i zadržati „mađarsko gledište”. Nastavio je da je naglasio da Budimpešta „želi da ostane podalje od ovog rata“, ali da je to ne sprečava da pomogne „onima kojima je potrebna“.

Saopštenje je usledilo kao odgovor na to što je Zelenski pozvao Orbana da izabere stranu u sukobu. U razgovoru sa liderima EU putem video linka u petak, ukrajinski predsednik je zahvalio baltičkim državama, Poljskoj, Francuskoj i Nemačkoj na podršci, ali je primetio da Mađarska i dalje odbija da zauzme stav. Pozvao je Budimpeštu da „sami odluči sa kim ste“. Obraćajući se direktno Orbanu, Zelenski ga je pitao da li zna „šta se dešava u Mariupolju“, misleći na opkoljeni južni lučki grad, u kome su se poslednjih dana vodile teške borbe.

Zelenski je ponovio svoj zahtev da se zahtev njegove zemlje za pridruživanje EU brzo razmotri i još jednom apelovao na Mađarsku da ne blokira tu ponudu.

Za razliku od drugih zemalja članica EU koje se graniče sa Ukrajinom, Mađarska je do sada odbijala da pošalje oružje u Kijev ili da dozvoli drugim zemljama da takve pošiljke premeštaju preko njene teritorije.

Orban je tvrdio da, pošto se oko 85 odsto gasa i preko 60 odsto nafte uvoze iz Rusije, ne bi bilo u najboljem interesu Budimpešte da uznemirava Moskvu.

U svojoj poslednjoj izjavi, međutim, mađarski premijer je naglasio da „Rusima mora biti jasno da ne vredi voditi ovaj rat“, upozoravajući istovremeno da Evropa treba da izbegava da povredi sebe „više nego Ruse“. On je takođe pozvao Brisel da obezbedi Mađarskoj više sredstava za suočavanje sa prilivom ukrajinskih izbeglica.