Lideri EU podržavaju veću uniju, ali izbegavaju datume

Lideri EU podržavaju veću uniju, ali izbegavaju datume

Lideri Evropske unije su na samitu u španskom gradu Granadi izrazili podršku proširenju EU, ali nisu postavili određeni ciljni datum za to. Takođe su upozorili kandidate, uključujući Ukrajinu, da neće biti prečica u procesu pridruživanja. Lideri su istakli da će kako EU, tako i kandidati morati da preduzmu značajne reforme kako bi bili spremni za proširenje.

Ruska invazija na Ukrajinu je ubrzala diskusiju o proširenju EU, s obzirom na opasnost od „sivih zona“ u kojima bi se zemlje mogle naći umesto članstva u EU. Ukrajina je postavila članstvo u EU kao jedan od svojih glavnih prioriteta i cilj joj je da dobije odobrenje lidera EU na samitu u decembru.

Proces pridruživanja EU zahteva da zemlje ispunjavaju pravne, ekonomske i demokratske standarde, što može da traje godinama. Takođe se očekuje da će EU morati da revidira svoje procedure donošenja odluka i budžetska pravila kako bi primila nove članice.

Predsednik Evropskog saveta lidera EU, Šarl Mišel, predložio je ciljni datum do 2030. godine za spremanje EU za proširenje, kako bi se podstakle reforme. Međutim, drugi lideri su bili skeptični prema ovoj ideji, ističući da bi trebalo da se fokusira na zemlje kandidate koje ispunjavaju standarde EU.

Aspiranti za članstvo u EU uključuju Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Srbiju, Tursku i Kosovo, koji se nalaze u različitim fazama pregovora o članstvu.