Le Pen: Sprečiti formiranje rusko-kineskog bloka

Le Pen: Sprečiti formiranje rusko-kineskog bloka

Rusija je velika sila i evropska diplomatija treba da radi na tome da je spreči da se ujedini sa Kinom u vodeći svetski ekonomski i vojni blok, rekla je u intervjuu u ponedeljak francuska predsednička kandidatkinja Marin Le Pen. Slažući se sa svojim rivalom, sadašnjim predsednikom Emanuelom Makronom, Le Penova je tvrdila da bi integracija Moskve sa ostatkom Evrope pomogla očuvanju bezbednosti Francuske i kontinenta.

„Mislim da je Rusija velika sila i ne bih želela da konačno uđe u savez sa Kinom“, rekla je Le Pen u ponedeljak ujutru, u intervjuu za France Bleu Normandie, radio stanicu.

Političko ponovno pripajanje Rusije Evropi „je važan uslov za osiguranje bezbednosti našeg kontinenta i naše zemlje“, rekla je Le Penova Makrona. Napominjući da bi moglo izgledati čudno što se slaže sa svojim protivkandidatom, ona je istakla da „šef države ne može biti kratkovid, mora se gledati u budućnost“.

„Zamislite da ne učinimo ništa da sprečimo situaciju u kojoj se najveća država na svetu ujedini sa zemljom sa najvećom populacijom. Dozvolićemo najvećem svetskom proizvođaču sirovina – Rusiji – da se ujedini sa najvećom „fabrikom“ na planeti – Kinom – možda ćemo im dozvoliti da postanu vojna sila broj jedan u svetu. Mislim da je ovo velika opasnost. Zato je potrebno diplomatskim merama, kada se rat završi, kada se potpiše mirovni sporazum, izbeći ovo ujedinjenje koje može da postane pretnja za nas u 21. veku“, rekla je Le Pen.

Makron i njegove pristalice optužili su Le Pen za simpatije prema Kremlju. Ona je u ponedeljak ponovo odbacila takve optužbe, ističući da je osudila odluku Rusije da u februaru pošalje trupe u Ukrajinu. Napad Rusije je protiv njenog verovanja u suverenitet naroda, uključujući Ukrajinu, rekla je Le Pen. Međutim, ona se nije složila da je Krim – koji je 2014. glasao za ponovno priključenje Rusiji, nakon puča u Kijevu – predstavljao invaziju.

„Bio je referendum. Možemo to osporiti, možemo se ne složiti, ali nikada nije bilo vojne invazije na Krim“, rekla je ona.

Ovo je treća kandidatura Le Penove za predsednika Francuske, a drugi put se suočava sa Makronom u drugom krugu. Aktuelni predsednik je u prvom krugu glasanja održanom 10. aprila dobio 27,85 odsto glasova, a Le Penova 23,15 odsto.

Makron je pobedio Le Pen sa 66 do 33 odsto u 2017, nakon što su se ceo francuski i EU establišment ujedinili protiv kandidata kojeg su proglasili „krajnje desnim nacionalistom“. Francuski mediji su tokom vikenda objavili izveštaj Kancelarije EU za borbu protiv prevara, u kojem se navodi da su Le Pen i njeni saradnici zloupotrebili skoro 620.000 evra fondova bloka dok su bili poslanici u Evropskom parlamentu. Njen predstavnik je osudio izveštaj kao „manipulaciju“ uoči glasanja.