Kubanski predsednik posetio Portugal, potvrdio prisustvo samitu EU

Kubanski predsednik posetio Portugal, potvrdio prisustvo samitu EU

Kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel doputovao je u državnu posetu Portugalu, saopštila je u četvrtak njegova kancelarija i potvrdila prisustvo na predstojećem samitu sa Evropskom unijom, dan nakon što je parlament EU pozvao za sankcije protiv njega, piše Rojters.

Dijaz-Kanel će u petak posetiti lisabonski parlament, a zatim će se uputiti u Brisel, gde će šefovi država iz EU i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) od ponedeljka prisustvovati prvom samitu EU-CELAC u poslednjih osam godina.

Kuba će prisustvovati samitu „u konstruktivnom duhu i pomoći da se ojačaju bi-regionalne veze na osnovu poštovanja jednakosti,” navelo je kubansko predsedništvo u tvitu.

Kuba je u ponedeljak rekla da želi jače veze sa Evropom, ali je kritikovala pristup EU samitu kao manipulativan i neproziran. Dva dana kasnije, Evropski parlament je usvojio rezoluciju u kojoj se oštro kritikuje stanje ljudskih prava na Kubi.

Rezolucijom se pozivaju na sankcije protiv Diaz-Kanela i drugih najviših zvaničnika i sugeriše se da „autokratski režimi ne bi trebalo da učestvuju na takvim samitima“.

Kuba je ovo osudila, rekavši da parlament nema ovlašćenja da sudi o karipskom ostrvu, i dovodeći u pitanje ciljeve bloka u ponovnom pokretanju regionalnih veza.

U julu 2021. hiljade Kubanaca izašlo je na ulice u antivladinim protestima, najvećim od revolucije Fidela Kastra 1959. godine. Komunistička vlada je tada zatvorila stotine aktivista, što je naišlo na osudu i EU i Sjedinjenih Država.

Kubanska vlada kaže da su Sjedinjene Države pomogle u podsticanju nemira i optužuje zatvorenike da su počinili zločine u rasponu od vandalizma do napada i pobune.

Očekuje se da će lideri na samitu u Briselu razgovarati o pitanjima kao što su klimatske promene, finansiranje razvoja i bezbednosna kriza na Haitiju.