Kreni – Promeni 4. aprila organizuje protest ispred RTS, ali treba im 357.000 dinara

Kreni – Promeni 4. aprila organizuje protest ispred RTS, ali treba im 357.000 dinara

Pokret Kreni – Promeni potvrdio je da 4. aprila planira organizaciju protesta ispred RTS-a, ali je istakao i da im je za realizaciju akcije potrebno 357.000 dinara.

Beograd, Niš, Novi Sad oblepljeni su u nedelju uveče pozivama na protest ispred javnog medijskog servisa Srbije. “Svi ispred RTS-a – 4 april u 19h. Kreni – Promeni”, napisano je na nalepnicama.

Taj pokret danas je saopštenjem potvrdio da u četvrtak, 4. aprila, organizuje akciju i protest u koji želi da uključi veliki broj ljudi da bi, kako je navedeno, mogao da parira „korumpiranoj kampanji“ rudarske kompanije Rio Tinto .

„Da bismo realizovali akciju potrebno nam je 357.000 dinara. Ukoliko nas 714 uplati po minimum 500 dinara sakupićemo potrebnu sumu“, navodi se u saopštenju u kom se građani pozivaju da uplate novčane donacije pokretu Kreni – Promeni.

„Na primeru jedne teme objasnićemo koliko je problematično ćutanje RTS-a“, poručuju iz ovog pokreta navodeći da medijski monitoring koji je sproveo njihov tim, ukazuje da „mnogi mediji u Srbiji sprovode aktivno lobiranje za iskopavanje litijuma „.

„U poslednje dve nedelje mediji aktivno pišu i izveštavaju o litijumu i Rio Tintu. Litijum je spominjan 239 puta, a Rio Tinto 67. Od toga dominira lobističko pozitivno izveštavanje o litijumu, gde je 85 odsto pozitivnog izveštavanja, a o Rio Tintu 77 odsto“, navode iz pokreta Kreni – Promeni.

Kreni-Promeni podseća da je prošle godine izašao sa tvrdnjom da je Rio Tinto za lobiranje preko medija, analitičara, influensera i političara za 2023. godine izdvojio dva miliona evra.

„Ove godine je budžet znatno veći. Vrednost za ove dve nedelje medijskog prostora koji su dobili za lobiranje za litijum i Rio Tinto (meri se prema metodologiji za obračun medijskog prostora) je 358.628 evra“, navode iz ovog pokreta.

U saopštenju se napominje da RTS i dalje nije zakazao javnu debatu povodom Zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora koji je predložilo 38.000 građana čime, kako se navodi, krši Zakon o javnom informisanju.

„Preko 60 naučnika, profesora i akademika pre dve godine podržalo je predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora. Naučne studije jasno ukazuju da bi iskopavanje litijuma i bora dovelo do ekološke katastrofe. To su i nalazi sa skupa Srpske akademije nauke i umetnosti. Ove informacije ne možemo videti u medijima sa nacionalnom frekvencijom, niti na RTS-u“, podsećaju iz pokreta Kreni – Promeni.