Kremlj odgovara na tvrdnje EU o „ucenama gasom“

Kremlj odgovara na tvrdnje EU o „ucenama gasom“

Rusija je negirala da koristi izvoz prirodnog gasa kao sredstvo za „ucenu“ Evrope, tvrdnju koju je iznela predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Obraćajući se novinarima u sredu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da prelazak na trgovinu gasom u rubljama proizilazi iz sopstvenih akcija EU.

Prošlog meseca je predsednik Vladimir Putin najavio da će takozvane „neprijateljske zemlje“ morati da plaćaju energiju u sopstvenoj valuti Rusije.

„Ovo nije ucena. Rusija je bila i ostala pouzdan dobavljač, posvećena svojim obavezama. Uslovi koji su navedeni u predsedničkom dekretu, potreba za njima izazvana je neviđenim neprijateljskim koracima protiv nas“, naveo je Peskov i dodao da je odluka obaveštena kupcima prirodnog gasa mnogo pre nego što je stupila na snagu.

Opljačkana nam je značajna količina naših rezervi. A to je zahtevalo prelazak na novi sistem.

Ranije u sredu fon der Lajen je optužila Moskvu da koristi trgovinu prirodnim gasom kao sredstvo „ucene“ nakon odluke Gasproma da zaustavi izvoz u Poljsku i Bugarsku. Predsednik Evropske komisije opisao je taj potez kao „neopravdan i neprihvatljiv“, dodajući da je on istakao „nepouzdanost Rusije kao snabdevača gasom“.

„Najava Gasproma da jednostrano zaustavlja isporuku gasa kupcima u Evropi je još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene“, navela je ona.

Odluku o potpunom obustavljanju izvoza gasa u Bugarsku i Poljsku objavio je Gasprom u sredu ujutru, pri čemu je energetski gigant naveo da dve zemlje nisu platile u rubljama gorivo isporučeno u aprilu.

Snabdevanje gasom će biti nastavljeno tek kada dve zemlje budu u skladu sa novom ruskom šemom plaćanja, saopštila je kompanija, upozoravajući Sofiju i Varšavu da ne pokušavaju da izvlače tranzitni gas namenjen drugim zemljama.

Peskov je upozorio da bi više država moglo biti isključeno iz snabdevanja ako ne pređu na šemu plaćanja u rubljama. Da bi to izbegli, oni moraju da otvore račune u moskovskoj Gasprombanci i da uplate u evrima ili dolarima koji bi potom bili konvertovani u rublje.

„Ovde nema dodatnih poteškoća za kupce. To je žrtvovanje nacionalne ekonomije zarad lažnih predrasuda, želje da se kažnjava naša zemlja na štetu sopstvenih građana“, rekao je on i dodao da je Rusija već izračunala rizike koje sadašnji zastoj može doneti svom dnu. liniju i preduzete mere predostrožnosti.

Šemu plaćanja u rubljama najavio je ruski predsednik Vladimir Putin krajem marta. Mera se odnosi na zemlje koje su uvele sankcije Rusiji, ali nastavljaju da uvoze njen gas.

Od tada je nekoliko uvoznika signaliziralo spremnost da prihvate šemu koju je predložila Moskva. U ponedeljak je Uniper, najveći nemački kupac ruskog gasa, rekao da će biti moguće platiti buduće isporuke u ruskoj nacionalnoj valuti bez kršenja zapadnih sankcija.