Kongresmeni u pismu Bajdenu za sankcije, Vučića optužuju za pritisak na medije

Kongresmeni u pismu Bajdenu za sankcije, Vučića optužuju za pritisak na medije

Grupa američkih kongresmena zatražila je od predsednika SAD da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.

U pismu Bajdenu naveli su da su zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i uticaj koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Evropu, prenose „Vijesti“ .

Kako se navodi, oni su u pismu Bajdenu naveli da su zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i uticaj koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Evropu. Kongresmeni su pozvali Bajdena da razmotri da, gdje je to moguće, iskoristi izvršni nalog 14033, a koji se odnosi na blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu, u cilju dostizanja transparentnije i odgovornije vlade u Srbiji koja poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavina prava, pišu „Vijesti“.

Ističu da sloboda medija nije samo ključna američka vrednost sadržana u Ustavu te države, već da je to pitanje važno i za spoljnu politiku Vašingtona i za suprotstavljanje autoritarizmu širom sveta.

Kazali su i da bi Bajdenova administracija trebalo da nastavi da angažuje Vladu Srbije u iskorenjivanju korupcije.

Kongresmeni su poručili kako veruju da bi američka administracija trebalo da hitno preduzme mere na suprotstavljanju postojećoj korupciji i daljim napadima na slobodu medija u Srbiji. Podseća da Srbija planira da na proleće organizuje predsedničke i parlamentarne izbore.

Kako se navodi, svi kongresmeni potpisnici pisma su članovi obaveštajnog ili spoljnopolitičkog odbora najvećeg američkog zakonodavnog tela. Njihovo obraćanje predsedniku Bajdenu dolazi uoči posete regionu američkog specijalnog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara. On je juče u intervjuu za RSE vrlo direktno za potkopavanje Dejtona optužio predsednika Republike Srpske, podsećaju „Vijesti“.