Ključne članice podržavaju Marka Rutea za budućeg šefa NATO-a

Ključne članice podržavaju Marka Rutea za budućeg šefa NATO-a

Sjedinjene Države, Britanija i druge velike članice NATO-a rekle su da će podržati holandskog premijera Marka Rutea kao novog lidera vojnog bloka, dok se sadašnji generalni sekretar priprema da okonča svoj desetogodišnji mandat.

Bela kuća je u četvrtak podržala Rutea, a portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da je Vašington već preneo svoj stav drugim državama članicama.

„Sjedinjene Države su jasno stavile do znanja našim saveznicima, našim saveznicima iz NATO-a, da verujemo da bi gospodin Rute bio odličan generalni sekretar NATO-a“, rekao je on.

Berlin je takođe izrazio podršku Ruteu, a kancelarija nemačkog kancelara Olafa Šolca opisao je odlazećeg premijera kao „izuzetnog kandidata“ da preuzme funkciju generalnog sekretara Jensa Stoltenberga.

„Kancelar Šolc podržava nominaciju Marka Rutea za novog generalnog sekretara NATO-a“, napisao je Šolcov portparol Štefen Hebestrajt u objavi na društvenim mrežama. On je pohvalio Ruteovo „ogromno iskustvo, njegovu veliku stručnost u bezbednosnoj politici i njegove snažne diplomatske veštine“.

Britanija je zauzela isti stav. „Velika Britanija snažno podržava holandskog premijera Marka Rutera da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO-a“, rekao je portparol vlade u izjavi britanskim medijima.

Visoki francuski zvaničnik rekao je Rojtersu da je predsednik Emanuel Makron bio rani pobornik Rutea i da je o tome razgovarao sa njim prošle godine.

Međutim, dok su neimenovane diplomate rekli Rojtersu da je još 16 drugih država NATO-a takođe favorizovala Rutea za tu ulogu, za njegovo imenovanje biće potrebno jednoglasno glasanje 31 članice bloka. Poljsko ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da Varšava nije najavila podršku nijednom kandidatu, dok zvaničnici u Mađarskoj i Turskoj nisu izneli svoje stavove.

Preuzevši dužnost 13. generalnog sekretara NATO-a 2014. godine, Stoltenberg – bivši premijer Norveške – trebalo bi da okonča svoj decenijski mandat u oktobru. Iako je prvobitno trebalo da napusti funkciju u oktobru 2022, članovi su na kraju dva puta glasali za produženje njegovog mandata za još godinu dana, navodeći tekuće „bezbednosne izazove“ povezane sa sukobom u Ukrajini.

Rute je bio četiri mandata kao premijer od 2010. godine, što ga čini liderom sa najdužim stažom u istoriji Holandije. Uoči prošlogodišnjih izbora, rekao je da će se povući iz politike kada se formira nova vlada, i da će ostati na dužnosti dok se proces ne završi.