Kina: Zamrzavanje deviznih rezervi je kršenje suvereniteta

Kina: Zamrzavanje deviznih rezervi je kršenje suvereniteta

Kina je pozvala zapadne države da se uzdrže od zamrzavanja deviznih rezervi drugih nacija, rekavši da ta mera podriva svetsku ekonomsku stabilnost.

Kineski ambasador u UN Zhang Jun je to rekao na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini u utorak. Poziv dolazi mesec dana nakon što su otprilike polovinu ruskih deviznih rezervi, vrednih preko 300 milijardi dolara, zamrznule zapadne zemlje u okviru sankcija zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.

„Proizvoljno zamrzavanje deviznih rezervi drugih zemalja takođe predstavlja kršenje suvereniteta i jednako je naoružanju ekonomske međuzavisnosti“, rekao je Zhang.

„Ovakve prakse potkopavaju temelje svetske ekonomske stabilnosti i donose nove neizvesnosti i rizike u međunarodne odnose“, rekao je izaslanik i dodao da ih treba što pre napustiti.

Zhang je takođe pozvao na „eliminisanje negativnog uticaja sankcija“, rekavši da svedimenzionalne i neograničene ekonomske kazne povlače „ozbiljne efekte prelivanja, pri čemu zemlje u razvoju snose najveći teret“. Izaslanik je kritikovao i nepotrebna ograničenja izvoza.

Diplomata je pozvao Zapad da prestane sa slanjem ofanzivnog oružja Ukrajini, upozoravajući da bi to samo eskaliralo aktuelni sukob i pogoršalo humanitarnu krizu u zemlji.

Početkom marta Zhang Jun je kritikovao Vašingtonovo „nemilosrdno zamrzavanje ili prisvajanje“ avganistanske imovine. SAD su zamrzle imovinu avganistanske centralne banke u vrednosti od preko 9 milijardi dolara nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom prošlog avgusta. U aprilu je američki predsednik Džo Bajden naredio da se polovina imovine preusmeri na obeštećenje žrtvama terorističkih napada 11. septembra u zemlji, što je izazvalo proteste širom Avganistana.