Kina optužuje Zapad da podstiče „trku u naoružanju“

Kina optužuje Zapad da podstiče „trku u naoružanju“

Kao odgovor na kritike Australije na račun njenog bezbednosnog pakta sa Solomonovim Ostrvima, Kina je optužila Kanberu i njene partnere da podstiču „trku u naoružanju“ u regionu južnog Pacifika.

„Australija, zajedno sa Sjedinjenim Državama i Britanijom, formiraju vojni blok u regionu i podstiču trku u naoružanju bez razgovora o relevantnim pitanjima sa zemljama Okeanije“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na brifingu za medije u sredu.

Nedavno potpisani bezbednosni sporazum između Pekinga i pacifičke nacije zabrinjava australijske vlasti. Premijer Skot Morison tvrdio je da bi kineska vojna baza na Solomonima predstavljala „crvenu liniju“ za Kanberu.

Mala arhipelaška država, Solomonska ostrva, nalaze se otprilike 2.000 km severoistočno od Australije.

Džao je odbacio izveštaje o navodnim planovima svoje zemlje da uspostavi novo vojno uporište, nazivajući ih „lažnim vestima“.

On je istakao da je potpisivanje sporazuma o bezbednosnoj saradnji „sveto pravo dve suverene zemlje“ i da je u potpunosti u skladu sa međunarodnom praksom. On je takođe naglasio da je pakt Kine sa Solomonovim Ostrvima otvoren, transparentan i da ne cilja „nekoje treće strane“.

Zbog toga bi, dodao je portparol, Australija trebalo da promeni svoj „neprozirni“ pristup koji zemlje u regionu, kako je tvrdio, smatraju veoma zabrinjavajućim.

Džaova izjava usledila je nakon prošlonedeljnih izjava premijera Solomonovih ostrva Manasea Sogavarea, koji je rekao da Zapad „nema potrebe da brine“ o sporazumu njegove zemlje sa Kinom i naglasio da se njegova nacija oseća „uvređeno“ zbog „stalnog nedostatka poverenja“. ” demonstrirala Australija.

Sogavare je takođe tvrdio da Solomonska ostrva shvataju pretnju svojim interesima i da se moraju suočiti sa rizikom od „vojne intervencije“ koju predstavljaju zapadne zemlje.

„Preti nam invazija“, upozorio je on. „Sada, to je ozbiljno.“

Premijer nacije je ranije kritikovao Australiju da je licemerna kada je u pitanju Solomonov pakt sa Kinom. On je tvrdio da se Kanbera nije konsultovala sa svojim drugim partnerima prošle godine kada je otkrila sporazum AUKUS – bezbednosni pakt koji uključuje Australiju, Veliku Britaniju i SAD – koji otvara put Kanberi za kupovinu podmornica na nuklearni pogon.