Kina optužuje SAD za etos „belačke nadmoći“

Kina optužuje SAD za etos „belačke nadmoći“

Antiazijska osećanja su u porastu u SAD i prikrivaju ih vlasti te zemlje, tvrdi najveća kineska nevladina organizacija za ljudska prava.

Kinesko društvo za proučavanje ljudskih prava objavilo je u petak izveštaj pod naslovom „Povećavanje rasne diskriminacije prema Azijatima razotkriva opštu rasističku prirodu američkog društva“.

Napominjući da iako se problem diskriminacije i nasilja nad Amerikancima Azije ne može smatrati novim, autori izveštaja tvrde da je epidemija koronavirusa, koja je navodno počela u Kini pre nego što se pretvorila u globalnu pandemiju, „izložila različite postojeće probleme rasne diskriminacije u društvu”.

Prema AAPI Hate, nacionalnoj koaliciji koja prati i reaguje na rasno motivisane zločine iz mržnje prema azijskim Amerikancima i stanovnicima pacifičkih ostrva, više od 9.000 anti-azijskih incidenata dogodilo se između marta 2020. i juna 2021., tokom vrhunca pandemije.

Međutim, zdravstvena kriza nije jedina stvar koju treba kriviti za „patnje” koje su SAD navodno nanele Amerikancima Azije, tvrde autori izveštaja.

„Rasna diskriminacija azijskih Amerikanaca koja se nastavlja do sada je verovatno ugrađeni i prirodni proizvod američkog kolonijalizma, a takođe odražava način razmišljanja Sjedinjenih Država: maltretiranje slabih“, navodi se u izveštaju.

Neki od drugih uzroka antiazijskih osećanja koje navodi nevladina organizacija su „porast ksenofobije“ i „prevlast belaca“, koja je, kako se navodi u izveštaju, „otelovljena u rasnoj strukturi i društvenoj atmosferi Sjedinjenih Država“.

Stereotipno predstavljanje Amerikanaca Azije kao „dobro obrazovanih sa visokim prihodima“ sprečilo je mnoge od njih da „uživaju u povoljnoj politici za američke etničke manjine“, navodi se u izveštaju. Još jedan faktor koji doprinosi negativnim osećanjima prema Amerikancima Azije je njihov dugogodišnji antagonizam sa drugim etničkim manjinama, koji odražava, prema NVO, „složene rasne odnose i sukobe unutar Sjedinjenih Država“. Na kraju, istraživači su istakli da „napetost između Sjedinjenih Država i strane zemlje često dovodi do diskriminacije i rasističkih napada na imigrante iz te strane zemlje“.

Uzimajući u obzir zategnute odnose sa Kinom, izveštaj sugeriše da čak i ako se rasna diskriminacija azijskih Amerikanaca u postpandemijskoj eri smanji, „rasni napadi na Amerikance Kineza će nastaviti da rastu“.

„Sjedinjene Države nikada nisu kompenzirale ili razmišljale o patnjama koje su izazvale Amerikancima azijskog porekla, pa čak pokušavaju da prikriju ili zamagle relevantne činjenice. Kao takva, duboko ukorenjena zloba prema azijskim Amerikancima u američkom društvu nikada ne može biti eliminisana“, navodi se u izveštaju.

Istraživači opravdavaju ovu optužbu tvrdnjom da su Amerikanci azijskog porekla u SAD prikazani kao „autsajderi u rasnim sukobima; mejnstrim društvo poriče istoriju rasne diskriminacije azijskih Amerikanaca i odbija da prizna da trenutno postoje rasistički napadi na Amerikance Azije.

U četvrtak, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian osvrnuo se na problem rasne diskriminacije u SAD. Tokom redovnog brifinga za štampu, od njega je zatraženo da prokomentariše izveštaj o stanju Crne Amerike, koji je 12. aprila objavila Nacionalna urbana liga. Liđijan je rekao da izveštaj „ponovo razotkriva upornu sistemsku rasnu diskriminaciju u SAD, koja je prodrla u sve aspekte društvenog života“. Ističući da „muke Afroamerikanaca nisu jedinstvene za njih, već da ih doživljavaju i druge etničke manjinske grupe“, portparol ministarstva spoljnih poslova je dalje pozvao američku vladu da „teško razmotri pitanja ljudskih prava u zemlji“ .

Ove primedbe su usledile samo dan nakon što je Indija iznela slične optužbe protiv SAD. Nakon incidenta u Njujorku u kojem su dva muškarca Sika napadnuta pesnicama i motkom, Niki Sing, viši menadžer za politiku i zastupanje u Koaliciji Sikha, ukazala je na porast broja zločina iz mržnje protiv pripadnika verske zajednice u SAD. Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar rekao je da njegova zemlja prati kršenja ljudskih prava u SAD, uključujući i one usmerene na Amerikance indijskog porekla.

Jaishankarova izjava nastala je kao odgovor na komentare američkog državnog sekretara Antonija Blinkena koji je rekao da Vašington „prati neka nedavna dešavanja u Indiji, uključujući porast kršenja ljudskih prava od strane nekih vladinih, policijskih i zatvorskih zvaničnika“.

Američki Stejt department je 12. aprila objavio sopstveni godišnji izveštaj o ljudskim pravima širom sveta, u kome je okrivio i Peking i Nju Delhi za „značajna pitanja ljudskih prava“. Stejt department optužuje Kinu, između ostalog, za „arbitrarna ili nezakonita ubistva od strane vlade“, mučenja, proizvoljna zatvaranja i zatvorske uslove opasne po život.