Kina: Asanžovo izručenje pokazuje „licemernu prirodu“ SAD

Kina: Asanžovo izručenje pokazuje „licemernu prirodu“ SAD

Ministarstvo spoljnih poslova Kine osudilo je naredbu o izručenju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD, koju je izdao britanski sud ranije ove nedelje, rekavši da to predstavlja „licemernu“ prirodu američke vlade.

Novinar rođen u Australiji nalazi se u britanskom zatvoru više od 36 meseci. Pre toga, proveo je sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, pod pretnjom hapšenja od strane britanskih vlasti.

„Ovo je pravo lice američke ‘slobode govora i štampe’. Izručenje Asanža SAD može bolje da otkrije licemernu prirodu američke vlade od otkrića Vikiliksa“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin tokom konferencije za novinare u četvrtak.

Šels je napomenuo da sve kroz šta je Asanž prošao otkako je izveštavao o navodnim američkim ratnim zločinima, govori ljudima da su „oni koji razotkrivaju takozvana zverstva drugih zemalja heroji, dok su oni koji razotkrivaju skandale SAD kriminalci“.

Prekršajni sud u Londonu izdao je u sredu zvaničan nalog za izručenje Asanža SAD, gde će se suočiti sa 175 godina zatvora po optužbama za špijunažu koje su podignute protiv njega zbog objavljivanja poverljivih dokumenata Stejt departmenta i Pentagona 2010. detaljne navodne ratne zločine koje su počinile američke snage u Avganistanu i Iraku.

Optužen je za pokušaj hakovanja računara Pentagona i optužen je po Zakonu o špijunaži, koji zabranjuje pribavljanje informacija u vezi sa nacionalnom odbranom koje se mogu koristiti za podrivanje interesa SAD ili koristi stranim nacijama.

Asanžov pravni tim je tvrdio da je presuda britanskog suda bila ekvivalentna izricanju „smrtne kazne“ jer je odbrana uzbunjivača insistirala da bi ga SAD mogle podvrgnuti samici i psihičkoj torturi. U međuvremenu, Asanžova supruga Stela Moris tvrdi da se zdravlje njenog muža značajno pogoršalo otkako je pre tri godine smešten u londonski maksimalno obezbeđeni zatvor Belmarš, dodajući da je u oktobru 2021. doživeo moždani udar.

Progon Asanža izazvao je žestoke međunarodne kritike na račun vlada SAD i Velike Britanije od strane zagovornika slobode medija. Njegove pristalice vide ga kao zatvorenika savesti kojeg Vašington i London progone zbog njegovog rada, tvrdeći da slučaj protiv njega predstavlja zastrašujući presedan koji sugeriše da bi svaki novinar koji želi da istražuje nedolično ponašanje zapadnih vlada mogao imati potpuno uništen život u odmazda.

Asanž je negirao sve optužbe na njegov račun, dok njegovi branioci i pristalice ističu da ni on ni Vikiliks nisu bili pod jurisdikcijom SAD kada su dokumenti objavljeni. Oni insistiraju na tome da se Asanž bavio novinarstvom koje je legalno u SAD i da su optužbe da je zaverao da hakuje Pentagonove kompjuterske sisteme zasnovane na diskreditovanom svedočenju osuđenog islandskog kriminalca.

Zvanični stav Vikiliksa o optužbama je da su one politički motivisane i „predstavljaju napad bez presedana na slobodu štampe i pravo javnosti da zna – nastojeći da kriminalizuje osnovnu novinarsku aktivnost“.