Jovanović: Referendum o francusko-nemačkom planu je jedini način da narod porazi Vučićevu politiku

Jovanović: Referendum o francusko-nemačkom planu je jedini način da narod porazi Vučićevu politiku

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da je referendum o odbacivanju „francusko-nemačkog“ plana za nezavisnost Kosova i Metohije sada jedini demokratski, legalan i nenasilan način da narod odbaci politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer je protiv tog sporazuma više od 80 odsto građana.

„Nije tačno da se referendumom skida odgovornost sa Vučića, jer ne može jedan čovek da odlučuje o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju. Vučić ne zna bolje od naroda. U Velikoj Britaniji je narod odlučio o izlasku iz EU. Političari ne znaju bolje od naroda i zato narod mora da odluči“, rekao je Jovanović televiziji N1.

Jovanović je istakao da je Vučić potpuno promenio politiku prema Kosovu i Metohiji i da niko nije glasao za ono o čemu se dogovorio u Briselu i Ohridu, a to je da Srbija prihvati nezavisnost Kosova i Metohije i da samoproglašeno „Kosovo“ faktički prizna kao državu.

„Izbori su deo Vučićevog političkog inženjeringa i on gleda da ih raspiše kada izračuna da će dobiti najviše glasova, a referendum o Kosovu i Metohiji je sada jedini način da njegova politika bude poražena“, rekao je Jovanović.

Upitan da li Narodna stranka „može da sedne za sto sa predsednikom SSP-a Draganom Đilasom“, Jovanović je odgovorio da „za stolom nema mesta za trojanske konje i one koji su spremni da sarađuju sa Vučićem“.

„Linija razgraničenja je da li ozbiljno želite da smenite Vučićev režim. Ne možete da sa tim režimom sarađujete i međusobno dobacujete duple pasove, a da onda sednete sa ostatkom opozicije. Nisu nam potrebni trojanski konji“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da opozicija može da ostvari dobar rezultat na lokalnim izborima, koji bi u redovnom terminu trebalo da budu održani sledeće godine, i da pobedi u više gradova i opština u Srbiji.