Jeremić: Na izborima je potrebno široko nacionalno okupljanje zarad zaštite Kosova

Jeremić: Na izborima je potrebno široko nacionalno okupljanje zarad zaštite Kosova

Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, izneo je poziv za široko nacionalno okupljanje pred predstojeće izbore kako bi se zaštitila teritorijalna celovitost Kosova i Metohije. Jeremić je naglasio važnost uključivanja svih organizacija koje streme zaštiti nacionalnih interesa, kako parlamentarnih, tako i vanparlamentarnih.

U izjavi za Radio-televiziju Vojvodine, Jeremić je rekao: „U koloni koja drži do državotvornih i nacionalnih stavova trebalo bi da bude mesta i za one koji su trenutno van parlamenta, poput DJB, kao i za intelektualce i javne ličnosti koje bi mogle da doprinesu najvažnijem nacionalnom cilju – očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije.“

Jeremić je izrazio zabrinutost da je Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji u ozbiljnoj opasnosti, posebno zbog „francusko-nemačkog“ sporazuma koji predstavlja pretnju nezavisnosti Kosova i da se ta opasnost može otkloniti jedino jasnim i odlučnim odbijanjem tog plana.

Naglasio je da je potrebno postići nacionalno jedinstvo kako bi se očuvala teritorijalna celovitost zemlje i dodao: „Ako ga ne postignemo, nećemo postići ama baš ništa. Bićemo kao generacija odgovorna za gubitak dela teritorije koji određuje naš nacionalni identitet.“

Jeremić je podržao povratak institucija države Srbije na Kosovo i Metohiju, posebno policije i sudstva, kako bi se obezbedila zaštita Srba na tom teritoriju.

Govoreći o međunarodnom položaju Kosova i Metohije, Jeremić je istakao da je međunarodna zajednica institucionalno predstavljena kroz UN i Savet bezbednosti UN, a da „Kvint“ i slični formati nisu obavezni za Srbiju.

Na pitanje o uticaju Sjedinjenih Američkih Država na srpsku politiku, Jeremić je istakao da je neophodno ostati veran principima i politici, čak i ako se suprotstavlja američkoj politici, i da međunarodne okolnosti nisu nepopravljive.

Jeremić je zaključio da je podrška Azerbejdžana Srbiji u očuvanju Kosova i Metohije važna i da je Azerbejdžan bio dosledan zagovornik srpskih pozicija u međunarodnim organizacijama.