Jedva da je prošlo 100 dana nove Vlade, a premijer već najavljuje njenu rekonstrukciju

Jedva da je prošlo 100 dana nove Vlade, a premijer već najavljuje njenu rekonstrukciju

Nakon samo sto radnih dana nove Vlade Republike Srbije, premijer Miloš Vučević najavio je njenu rekonstrukciju. On je saopštio da je izvesno da će do toga doći, ali da se ne zna tačno kada.

Premijer Miloš Vučević je rekao da je period od 100 dana rada Vlade nakon formiranja, period koji se često posmatra kao neka vrsta „probnog perioda“, odnosno kao period hvatanja zaleta i zahuktavanja novopostavljenog sastava.

Vučević je najavio da je rekonstrukcija moguća već „za šest meseci ili 12 meseci“.

„Da budem potpuno precizan, rekonstrukcija Vlade je izvesna, ali nije vremenski određena. To je bio dogovor s predsednikom Republike, kad smo pričali o novoj Vladi i kad sam dobio mandat za sastav nove Vlade. Mislim da svi moraju da imaju jedan osećaj odgovornosti. A osećaj odgovornosti pre svega znači da niste tu zacementirani u nekom ministarstvu ili u Vladi. Počevši prvo od mene, naravno, da ne bude bilo kakve zabune. Najodgovorniji je predsednik Vlade prema Narodnoj skupštini, predsedniku Republike i pre svega prema građanima Srbije“, rekao je premijer.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je juče da ne razmišlja o tome da li će biti u Vladi Srbije nakon njene rekonstrukcije i da su mu važni novi putevi i pruge, a ne „ministarska fotelja“. On je rekao da se trudi da radi najbolje što može, a da će drugi oceniti njegovo zalaganje.

„Nije na meni da ocenjujem svoj rad, to će učiniti premijer Vučević i stranka na čiji sam predlog izabran u Vladu. Zahvalan sam i SNS i premijeru Vučeviću na ukazanom poverenju, posle ovih i prethodnih izbora i dajem sve od sebe da poverenje opravdam“, kazao je Vesić.

Rekonstrukcija je najavljena u trenutku kada se u Srbiji organizuju masovni protesti protiv iskopavanja litijuma. Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, smatra da je reč o političkoj taktici.

„Nije to ništa novo za Aleksandra Vučića, on je dosta dobro savladao politički inžinjering, posebno to spinovanje. Te priče o rekonstrukciji Vlade su svakako skretanje pažnje i ubacivanje još jedne teme u javnost da bi se stvorila što veća gužva“, kaže Popović.

On navodi da rekonstrukcija nije bitna kao što ni sam izbor ministara nije bio bitan.

„Da li će biti rekonstrukcija ili ne, to je potpuno irelevantno pitanje koje služi samo za skretanje pažnje javnosti sa nečega što ljude stvarno interesuje, poput projekta Jadar“.

Popović ocenjuje da je svaki ministar Vučićev i navodi:

„Kad pristanete da uđete u takvu vladu vi ste se odrekli imena i prezimena, uopšte nije bitno ko ste“.

Naš sagovornik kaže da predsednik sebi ostavlja različite opcije, pušta u javnost različite informacije, što je deo taktike zbunjivanja ljudi.

„Neće on sebe da isturi kao ključnog za iskopavanje litijuma u Srbiji, nego će uvek da ima nekakvu rezervnu poziciju da sutra može eventualno da kaže da je slušao obe strane, pa je doneo odluku. Sve u svemu, sve što radi je politički marketing i to što radi je zasnovano pre svega na čitanju istraživanja javnog mnjenja. Ne može niko ozbiljno da utiče, ko god bio ministar, na politiku u toj oblasti, jer ne može da donese odluku bez odobrenja Vučića“.

On kaže da je to vršenje pritiska na njegove najbliže saradnike i dodaje da se tako radi u svim autokratskim sistemima i organizacijama koje su ustrojene po vojničkom principu kao što je SNS.

„Postoji taj element da morate strahom da vladate, moraju vaši podanici da vas se plaše. Setimo se samo snimaka sa nekih internih sastanaka Srpske napredne stranke, Vučić se uvek tu na nekoga dere. To je taj sistem vladanja, predsednik vlada strahom, on ne želi saradnike s kojima bi razmenjivao ideje – daleko od toga. On je okupio poslušnike i ljude koji imaju puno repova za sobom i onda ih pritiska, plaši i ucenjuje. Nije to ništa novo i nastaviće se i dalje“.

On je dodao da se nikada nije desilo, niti će se desiti, da se neko od njegovih bliskih ljudi, recimo ministar, njemu suprotstavi.

„Od 2014. godine je tako otprilike, od kad je uspostavio tu čvrstu ličnu vlast, a sada je to tek na drugom nivou. Sada je teško uopšte i pomisliti da postoji ministar koji se njemu može suprotstaviti, tako nešto se ne može uzeti u obzir i shvatiti za ozbiljno“.

Podsećamo, da je prethodno u režimskim medijima Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, predstavljen kao „potpuno sam po pitanju Rio Tinta“ i kao neko ko „čeka sukob s Vladom Srbije oko projekta Jadar“. Po pisanju tih istih medija, Vučić je zapretio svojim saradnicima „povlačenjem iz politike“. Pojavile su se informacije da je Vlada Srbije spremna da ukine projekat Jadar, ali da ne želi u otvoreni sukob s predsednikom, a da Vučić čeka taj „sukob“ kako bi mogao da najavi odlazak iz politike po okončanju predsedničkog mandata krajem 2026. godine.