Iran definiše odnose sa Kinom

Iran definiše odnose sa Kinom

Iran vidi svoje odnose sa Kinom kao deo napora istomišljenika da se suoče sa američkim unilateralizmom i stvore stabilnost i red, rekao je u sredu predsednik Ebrahim Raisi ministru odbrane Pekinga Vei Fengheu koji je boravio u poseti.

Raisi je rekao da je uspešna primena 25-godišnjeg sporazuma o strateškoj saradnji između dve zemlje, potpisanog 2021. godine, prioritet za Teheran, prenose državni mediji.

„Suprostavljanje unilateralizmu i stvaranje stabilnosti i reda moguće je kroz saradnju nezavisnih i istomišljenika“, rekao je Raisi, a prenosi agencija IRNA. On je dodao da trenutna „regionalna i globalna dešavanja pokazuju više nego ikada vrednost iransko-kineske strateške saradnje“.

Vei je rekao da je njegova poseta imala za cilj „unapređenje strateške odbrambene saradnje“ između Teherana i Pekinga, što bi imalo „izvanredan“ uticaj na borbu protiv terorizma i smirivanje unilateralizma, „posebno u trenutnoj kritičnoj i napetoj situaciji“.

Vej se takođe sastao sa iranskim ministrom odbrane generalom Mohamedom Rezom Aštianijem i navodno ga pozvao da poseti Kinu. Na sastanku, Aštijani je istakao „potrebu da se suprotstavi američkoj hegemoniji u svetu jačanjem multilateralizma“, navodi se u saopštenju iranskog ministarstva odbrane.

Aštijani je takođe kritikovao američko vojno prisustvo na Bliskom istoku i drugde, rekavši da „gde god su SAD imale vojno prisustvo, stvorile su talase nesigurnosti, nestabilnosti, rascepa, pesimizma, rata, razaranja i raseljavanja“, navodi IRNA.

General-major Mohammad Bagheri, načelnik štaba iranskih oružanih snaga, takođe se sastao sa kineskim posetiocem i ponudio neke detalje o obliku njihove buduće saradnje.

„Dogovorili smo se da proširimo bilateralnu saradnju u zajedničkim vojnim vežbama, razmeni strategija, pitanjima obuke i drugim zajedničkim poljima između oružanih snaga dve zemlje kako bismo mogli da obezbedimo bolju bezbednost za dve zemlje“, rekao je Bageri novinarima u Teheranu u sredu.

Sporazum o strateškoj saradnji iz 2021. otvorio je put vojnoj saradnji između Irana i Kine, ali i raznim ekonomskim aktivnostima u rasponu od trgovine naftom do transporta i poljoprivrede.

Iran je pod jednostranim američkim sankcijama od 2018. godine, kada je Trampova administracija odustala od nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Kina je jedna od potpisnica prvobitnog pakta, zajedno sa Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i Rusijom. Aktuelna američka vlada je rekla da želi da obnovi sporazum, ali pregovori su bili nikakvi zbog odbijanja Vašingtona da ukine sankcije Teheranu.