Imeri: Vučić i Kurti da promene kako pričaju o odnosima, to je i zahtev Zapada

Imeri: Vučić i Kurti da promene kako pričaju o odnosima, to je i zahtev Zapada

Rok za prergistraciju, koji je odredila Vlada u Prištini, ističe danas. Nakon niza međunarodnih pritisaka, Vlada Aljbina Kurtija je saopštila da će preregistracija biti u nekoliko faza.

Prva faza predviđa da se do 21. novembra vlasnicima vozila sa KM tablicama izriču opomene, da bi posle toga bile uručivane kazne, a potpuna zabrana bi bila od 22. aprila sledeće godine.

Odluku kritikuje i opozicija na Kosovu, smatraju da se kvari odnos Prištine sa međunarodnim partnerima. I analitičari kažu da bi odluka mogla da utiče na dijalog.

Politički analitičar Visar Imer smatra da treba da se više priča o kompromisu i šta to znači i kako se to odnosi na svekodnevan život ljudi.

„Treba još nešto da se radi i to je uvek bio jedan od zahteva Zapada – a to je da i Vučić i Kurti, a posebno Vučić, da promene kako pričaju o odnosima Kosova i Srbije i da promene kako pričaju o dijalogu. Ne možeš svakog dana da govoriš da će biti neki konflikt, neki rat, a posle da ideš u dijalog. Time se ne poboljšavaju međuetnički odnosi ni na Kosovu, niti odnosi Kosova i Srbije“, naveo je za N1 Imeri.