Đilas pisao PES-u: Brnabić u svom pismu krije izbornu krađu i omalovažava posmatrače

Đilas pisao PES-u: Brnabić u svom pismu krije izbornu krađu i omalovažava posmatrače

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas uputio je pismo predsedništvu Partije evropskih socijalista (PES) i predsedniku Stefanu Lofvenu, a čiji je SSP član, povodom dopisa Ane Brnabić, za koju SSP kaže da je u svom pismu „pokušala da sakrije izbornu krađu, ignoriše dokaze o zloupotrebama i omalovaži međunarodne posmatrače i navode u njihovim izjavama“.

SSP je saopštila da je Đilas „istakao ključne tačke iz pisma koje ukazuju na nepravilnosti, pozivajući se na izjave Alberta Džonsona, šefa Misije za posmatranje izbora OEBS/ODIHR koji je izjavio da su izbori u Srbiji bili su nefer i da su bili su obeleženi ozbiljnim nepravilnostima, zloupotrebom javnih resursa, medijskom dominacijom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, negativnim kampanjama i širenjem straha“.

„Džonson je među ozbiljnim nepravilnostima, primetio kupovinu glasova i dovođenje birača iz drugih zemalja da glasaju na izborima u Beogradu. Takođe, Đilas je naveo izjavu Stefana Šenaha, šefa posmatračke misije Saveta Evrope, koji je više puta naglasio da su izbori u Srbiji bili nefer dodajući da “kao političar, mogu reći da je pobeda u Beogradu ukradena od opozicije. Kritikovali smo izbore u Turskoj, Makedoniji, generalno na Balkanu, ali ranije nije bilo takvih izbora’“, navodi SSP u saopštenju.

Pored toga, u pismu se pozvao na izjavu Andreasa Šidera, poslanika Evropskog Parlamenta i člana delegacije EP.

Kako kažu iz SSP, Šider je rekao da krađa glasova, mito i korupcija ne smeju biti dozvoljeni u demokratskom svetu, a da su “izveštaji o prevarama i pokušajima režima Vučića da utiče na rezultate izbora uznemirujući“ i da je „posebno šokantna vest o autobusima koji dovode nerezidente da glasaju u Beogradu“.

„Đilas je posebno istakao ono što Brnabić nije navela u pismu, poput njene zahvalnosti ruskim bezbednosnim službama koje su navodno imale informacije o protestima opozicije i koje su podelili sa predstavnicima vlasti. Takođe, nije pomenula ni prekomernu upotrebu sile koju je policija upotrebila nakon mirnih protesta kada je uhapšeno više od 50 protestanata među kojima je bilo najviše studenata i srednjoškolaca, a pored toga, ‘zaboravila’ je da navede da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao sastanak sa amabasadorm Rusije Bocanom Harčenkom koji je nakon toga izjavio da ga je Vučić informisao da Zapad stoji iza protesta opozcije“, kažu iz SSP.

Đilas je još jednom apelovao na podršku međunarodne zajednice u zahtevu za poništavanjem izbora u Srbiji i uspostavljanjem posebne međunarodne komisije radi istraživanja svih izbornih nepravilnosti, navodi se u saopštenju.