Gujon u Vašingtonu: Humanitarna situacija na Kosovu i unapređenje odnosa Srbije i SAD

Gujon u Vašingtonu: Humanitarna situacija na Kosovu i unapređenje odnosa Srbije i SAD

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon istakao je tokom nedavne posete Vašingtonu značaj upozoravanja na tešku humanitarnu situaciju za Srbe na Kosovu i Metohiji, kao i potrebu za unapređenjem ekonomskih i političkih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Gujon je, u izjavi za Tanjug, naglasio važnost očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ali i mogućnost da se uz međusobno poštovanje razviju odnosi koji su od koristi za obe strane. „Možemo da unapredimo ekonomske i političke odnose, što je u interesu i Srbije i SAD“, rekao je on.

Tokom svoje radne posete, Gujon je imao brojne sastanke s predstavnicima američkih političkih instituta i novinarima, gde su razmatrane teme od istorijskog značaja do aktuelnih pitanja.

Pored toga, Gujon je svečano otvorio „Serbian Film Festival DC 2024“, koji se održava pod pokroviteljstvom Kancelarije. Ova važna kulturna manifestacija predstavlja priliku da Srbija, kroz film i umetnost, pokaže svoje bogatstvo i tradiciju, čime se prvi put u 142 godine dugoj istoriji srpsko-američkih diplomatskih odnosa fokus stavlja na kulturnu diplomaciju.

Na prijemu u Ambasadi Srbije, koji je inicirao pokretanje festivala, Gujon se obratio zvanicama, među kojima su bili diplomatski predstavnici, reditelji i glumci, naglašavajući značaj ovog događaja za predstavljanje srpske kinematografije, kulture i umetnosti.

Gujonova poseta Vašingtonu stoga ne samo da se bavila političkim temama, već je i doprinela jačanju kulturnih veza između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.