Grenel: Potrebna nezavisna obdukciju stradalih u Banjskoj

Grenel: Potrebna nezavisna obdukciju stradalih u Banjskoj

Nekadašnji izaslanik za dijalog Beograda i Prištine bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Ričard Grenel ukazao je povodom sukoba u Banjskoj da je neophodno da se sprovede potpuna istraga kao i da celokupnu obdukciju stradalih treba da obavi treća strana.

Grenel je na društvenoj mreži X naveo da je transparentnost potrebna što pre.

„Trebalo bi da se sprovede potpuna istraga i potpune autopsije od strane treće strane. Transparentnost je potrebna što pre“, naveo je Grenel.

Podsetimo, aktuelna američka administracija svih ovih dana ukazivala je da pažljivo prati događaje na Kosovu i Metohiji.

Potom je danas Džon Kirbi, savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao u Beloj kući da Sjedinjene Američke Države nagledaju pomeranje srpske vojske ka granici sa Kosovom i pozivaju Beograd da prestane sa tom operacijom, kao i da aktivno učestvuje u istrazi o napadu kod Banjske.

Nešto kasnije je državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio da je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao važnost deeskalacije napetosti sa Prištinom, nakon nedavnih scena nasilja i smrti pripadnika tzv. kosovske policije.