Fon der Lajen: Partneri sa zapadnog Balkana pripadaju Evropi

Fon der Lajen: Partneri sa zapadnog Balkana pripadaju Evropi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je danas ugostila lidere Zapadnog Balkana na radnom ručku u Briselu, istakla je da svih šest partnera iz regiona pripada Evropi i da se na tome radi u EU.

Istovremeno, dodala je Fon der Lajen, radi se na približavanju Uniji ekonomija i tržišta iz regiona uz pomoć Plana rasta za Zapadni Balkan, vrednog šest millijardi evra.

„Danas sam primila lidere šest partnera sa Zapadnog Balkana. Svih šest zemalja pripada Evropi. To je ono na čemu radimo. Paralelno, približavamo njihove ekonomije i tržišta našim Planom rasta od šest milijardi evra za region“, navela je Fon der Lajen na društvenoj mreži Iks, gde je objavila i snimak sa liderima Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije rekao je ranije danas da je sastanak u Briselu koji je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovala Fon der Lajen važan i da će se razgovarati, prvenstveno, o evropskom Planu rasta sa Zapadni Balkan, ističući  da Srbija ostaje posvećena evropskom putu i unutrašnjim reformama.

Pored Vučića, radnom ručku u Briselu prisustvuju  premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore Edi Rama, Hristijan Mickoski i Milojko Spajić, predsedavajuća Savetu ministara BiH Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.